Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko má nedostatok zubárov, na školách kraľujú grécki študenti
Zdielať na

Slovensko má nedostatok zubárov, na školách kraľujú grécki študenti

BRATISLAVA / Slovenskí zubní lekári starnú a mladých vraj nepribúda. Problém nie je v nezáujme zo strany študentov. Mnohí by sa radi stali stomatológmi, no školy prijímajú nízky počet slovenských študentov. Na druhej strane, fakulty berú veľa cudzincov.

Už o 5 rokov bude viac ako  polovica stomatológov na Slovensku v dôchodkovom veku. Na to aby sa o naše zuby mal kto starať by sme vraj potrebovali, aby fakulty vychovali minimálne 150 nových slovenských zubárov ročne. V súčasnosti ich okolo stovky.

"Oproti minulým rokom sa na zubné lekárstvo prijíma o 20 - 25 percent študentov menej," uviedla hlavná odborníčka Ministerstva vnútra pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Gréci

Pritom záujem o štúdium zubného lekárstva je veľký. "Najhorší pomer prihlásených oproti prijatým študentom je práve na zubnom lekárstve. Prijatý je len každý jedenásty až dvanásty uchádzač o štúdium," vysvetľuje prezident Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.

Na druhej strane nájdete na fakultách množstvo anglicky hovoriacich študentov. "Najväčší záujem o štúdium zubného lekárstva na Slovensku majú Gréci," dodal Ján Gašič.

Aj keď si na Slovensku musia zahraniční študenti štúdium plne hradiť, stále ich to vyjde lacnejšie ako doma. Slovenskí študenti majú vzdelanie zdarma. A práve to je vraj problém.  

Málo peňazí

Fakulty  priznávajú, že platiaci zahraniční študenti im pomáhajú  financovať aj štúdium Slovákov. A kým na štúdium zubného lekárstva nepôjde viac peňazí, viac slovenských zubárov mať nebudeme. "Nie je možné navyšovať počet študentov," povedal prodekant Fakulty zubného lekárstva Univerzity Komenského v Bratislave Bohuslav Novák.

No ak kompetentní situáciu nezačnú rieśiť včas o pár rokov  vraj budeme dlho chodiť od dverí k dverám, kým nájdeme slovenského zubára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy