Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zubár tyran: Deti bil, škrtil a pre peniaze trhal aj zdravé zuby
Zdielať na

Zubár tyran: Deti bil, škrtil a pre peniaze trhal aj zdravé zuby

JACKSONVILLE / To, čo sa dialo v ordinácii skúseného zubára, sa inak ako hororom nazvať nedá. Kým jedna z matiek potajme nenakrútila video z ordinácie, všetko bolo len v úrovni klebiet a špekulácií.

O ambulancii 78-ročného zubára Howarda Schneidera sa šírili rôzne dohady. Teraz sa jedna z matiek rozhodla prehovoriť. Jej dcéra potrebovala vytrhnúť len jeden zub. 

"Sestrička mi odporučila, aby som zostala v čakárni, pretože deti bez rodičov v ordinácii lepšie spolupracujú," spomína matka Brandi Motley.

Skrytá kamera

Na svoju šesťročnú dcéru čakala pred ambulanciou tri hodiny. "Keď konečne sestrička vyšla, povedala mi, že sa stala nehoda. Dcéra sa nevedela poriadne nadýchnuť. Po tele mala samé fľaky a všade bola krv," opisuje hrôzu.

Brandi sa okamžite spýtala, čo sa stalo. Vysvetlenia sa ale nedočkala. Zistila to až pri aute.

"Keď si vytiahla gázu, nemala v ústach takmer žiadne zuby," hovorí matka.

Aj zdravý zub sú peniaze

Lekár, ktorý jej mal pôvodne vytrhnúť len jeden zub, jej ich odstránil hneď sedem. Dievčatko povedalo, že keď sa bránilo, udrel ju a dokonca aj škrtil.

Matka išla okamžite všetko nahlásiť na políciu. Kompetentní sa prípadom nezaoberali a tak využila sociálne siete. "Zavesila som fotografie s príbehom na Facebook, aby to každý videl," dodáva.

To spustilo lavínu. Zrazu sa začali ozývať rodičia, ktorí mali so zubárom podobnú skúsenosť.

Škrtenie a iné praktiky

Jednou z nich je aj nepočujúca Amanda Bery. Jej synovi mali urobiť korunku. Z ordinácie ale vyšiel bez predných zubov. Rovnako ako dievčatko, aj jeho zubár škrtil.

"Kričal som na mamu," spomína na strašný zážitok Amandin syn. Tá ho ale nepočula. "Toto ma vydesilo. Nepočula som ho, nemohla som mu pomôcť," pripisuje si vinu Amanda.

Na lekára podali viaceré matky žalobu. Advokát tvrdí, že okrem útokov, bitia a týrania čelí Schneider aj obvineniam z finančných machinácií.

"Poisťovňa mu platí za každý zub. Preto pacientom povie, že tie vedľa poškodeného zubu sú tiež zlé, vytrhne ich a dostane zaplatené za všetky," hovorí advokát John Phillips.

Lekár je v hľadáčiku finančnej polície i prokurátora. Zubár má ale stále licenciu.

Šestnásť koruniek

Obvineniam pritom čelí od roku 1995, kedy len trojročnému dieťaťu dal na zuby 16 koruniek. Rodičia za túto opravu zaplatili 75 tisíc dolárov.

"Mal by ísť do väzenia, aby už nikdy nemohol pracovať nielen s deťmi, ale ani s dospelými. Aby sa to už nikdy neopakovalo," uzavrela Amanda. 

Záznam priamo z ordinácie zubára vyráža dych, pozrite si reportáž:

Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy