Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zubár si neumýval ruky, náradie skladoval na toalete
Zdielať na

Zubár si neumýval ruky, náradie skladoval na toalete

NOTTINGHAMSHIRE / Až 22 tisíc pacientov v anglickom Nottinghamshire ohrozil zubár, ktorý ignoroval hygienické predpisy. Lekár si medzi jednotlivými návštevami v ordinácii neumýval ruky a podľa svedkov si nemenil rukavice. Vybavenie ordinácie podľa BBC skladoval na toaletách.

Na zubára upozornil upozornil pacient po tom, čo v jeho ordinácii nakrútil tajnú nahrávku. Podľa zdravotníckej služby NHS England lekár ignoroval dezinfekciu rúk a mal používať rovnaké nástroje u viacerých pacientov.

Podľa britskej BBC skladoval zdravotnícke vybavenie na toaletách zamestnancov.

Podľa úradov bolo riziko nákazy nízke, avšak pacientov hrozila predovšetkým žltačka typu B a C. Zubár musel následne absolvovať krvné testy, ktoré vylúčili podozrenie na vírus HIV. Polícia okrem neho prešetruje aj dve zdravotné sestry.

Môže ísť o tisíce pacientov

Generálna rada zubárov už v auguste tohto roka suspendovala. "Je nám veľmi ľúto, že správa vyvolala rozruch a obavy u ľudí. Rád by som zdôraznil, že riziko bolo malé," uistil miestnych riaditeľ NHS Englanf Doug Black.

Organizácia už oslovila 166 pacientov, ktorých tajná nahrávka zachytila a objasnila im danú situáciu.

bbc.com

Rovnako vyzvala ďalších návštevníkov ordinácie, aby sa obrátili na špeciálnu telefonickú linku. Vzhľadom na to, že zubár prevádzkoval svoju prax viac ako 32 rokov, môže ísť o tisíce pacientov.

Polícia vyšetruje aj prípad úmrtia ženy z roku 2013, ktorá zomrela krátko po  tom, čo absolvovala liečbu u zubára. Nie je ale jasné, či následkom infekcie, ktorú mohla dostať v kresle nehygienického lekára.

Návštevy zubára na Slovensku

"Od 0 do 14 rokov viac ako tretina detí nebola u zubného lekára, nenavštevuje ho," hovorí predseda Slovenskej komory zubných lekárov Ján Gašič.

K zubárovi prichádzajú, až keď ich dotlačí bolesť a opuchnutá tvár. Počet kazov v ústach nás v Európe v pomyselnom rebríčku zaradil na nelichotivé predposledné miesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy