Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čistením si zuby kazíme, tvrdia vedci
Zdielať na

Čistením si zuby kazíme, tvrdia vedci

BRATISLAVA / Od malička sme počúvali od rodičov, učiteľov, ale aj zubárov, aby sme si po každom jedle ihneď poriadne vyčistili zuby, inak sa nám pokazia. Odborníci s tým ale v poslednom čase veľmi nesúhlasia. Najmä ráno, keď si celý chrup ihneď po raňajkách vydrhneme, môžeme si privodiť kaz.

Kyseliny škodia

Každý má iný rituál. Niektorí z nás naozaj bežia hneď po raňajkách do kúpeľne a berú zubnú kefku do rúk. Iní nestíhajú raňajkovať, tak si zuby umyjú bez toho, že by niečo do úst dali.

Väčšina z nás má už z detstva naučené grify, ako si vyčistiť celý chrup. Podľa viacerých odborných štúdií je to ale zle. Zubnému kazu tým vraj nezabránime rovnako, ako keby sme si chrup neumývali vôbec.

"Týka sa to hlavne používania nejakých kyslých potravín, pitia pomarančového džúsu alebo citrónu. Čokoľvek, čo je výraznejšie kyslejšie," dodáva Alexander Schill, primár zubnej kliniky.

Kyslé ovocie alebo zelenina, rôzne citronády, ovocné čaje a sladené nápoje obsahujú kyseliny, ktoré zmäkčujú zubnú sklovinu. "Tá sklovina je atakovaná kyselinou a mechanickým čistením môže dôjsť k poškodeniu," dodal Schill.

Rovnako škodia zubnej sklovine aj sladké potraviny ako med, čokoláda, lekvár, koláče, kakao, či sladké pečivo. "V slinách a aj zubnom povlaku sú baktérie, ktoré metabolizujú sacharidy," ozrejmuje Schill.

Výsledkom je opäť kyselina, ktorá sklovinu rozleptáva a kefka jej môže ublížiť. Podľa odborníkov je lepšie umývať si zuby polhodinu až hodinu po jedle. Dovtedy sliny kyselinu neutralizujú. "Pomôcť urýchliť proces môže vypláchnutie úst čistou vodou. Nech tá kyselina nie je priamo na sklovine," prezrádza Schill.

Súvisiace články