Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pozor na liečivá! Internetom sa šíria falošné a nebezpečné medikamenty
Zdielať na

Pozor na liečivá! Internetom sa šíria falošné a nebezpečné medikamenty

BRATISLAVA / Až 111 krajín sveta vrátane slovenskej polície sa zameralo na zločinecké siete. Tie prostredníctvom internetu predávali falošné lieky po celom svete. V Kolumbii dokonca odhalili tri nelegálne laboratóriá.

200 medzinárodných orgánov

Do najväčšej celosvetovej akcie v boji proti falošným liečivám sa zapojilo až 200 medzinárodných orgánov. Časť práce urobili aj policajti z Národnej kriminálnej agentúry.

"Tímu Pangea v Interpole v Lyone poskytla relevantné informácie až o 19 internetových stránkach, ktoré prevádzkovali slovenské subjekty na území Slovenskej republiky," ozrejmil Michal Slivka, hovorca prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky.

Polícia následne vykonala domovú prehliadku, pri ktorej zaistila niekoľko tisíc balení neregistrovaných liekov. Išlo najmä o anabolické steroidy a lieky na choroby srdca.

Zrušili 11 000 stránok

Celú operáciu voči predaju liečiv prostredníctvom internetových lekární koordinoval Interpol spoločne s ďalšími svetovými organizáciami a spoločnosťami zo súkromného sektora. V boji proti farmaceutickej kriminalite spolupracovalo až 111 krajín vrátane Írska, Nového Zélandu, Kostariky, Singapuru, Švédska či Ukrajiny.

"V rámci celého sveta bolo vyše 1200 vyšetrovaní. Pozastavených bolo viac ako 19 tisíc inzerátov a reklám. Zrušených bolo takmer 11 tisíc stránok," dodal Slivka.

"Internetovú lekáreň si môže zriadiť len taká firma, ktorá reálne spravuje aj kamennú lekáreň," ozrejmuje Martina Šoltésová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. To ale neboli tieto prípady.

Široké spektrum liekov

Cez internet si ľudia kupujú lieky, ktoré sú bežne voľnopredajné, čiže ich nepredpisuje lekár. Ženy si takto zadovažujú najmä výživové doplnky. Ministerstvo zdravotníctva ale pred takouto kúpou varuje. "Občania majú dbať na to, že si zakúpením alebo požitím takéhoto výživového doplnku môžu poškodiť zdravie," ozrejmuje Šoltésová.

Predajcovia v tomto prípade ponúkali na internete široké spektrum liekov, od hypnotík a sedatív, cez analgetiká či antidepresíva, až po rastové hormóny či zoštíhľovacie prípravky. Colníci a kontrolné orgány preto prezreli vyše 500 tisíc balíčkov, z ktorých takmer 20 tisíc zaistili.

Súvisiace články