Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Liečba podľa DNA, pacienti sa vyhnú vedľajším účinkom
Zdielať na

Liečba podľa DNA, pacienti sa vyhnú vedľajším účinkom

BRATISLAVA / Malý, veľký, široký - jednoducho každý sme iný. Hoci lekári tieto faktory zohľadňujú, dostávame všetci rovnaké lieky, ktoré máme užívať. Už čoskoro by sa to však mohlo zmeniť.

Každý sme iný

Vedci z Univerzity Komenského pracujú na tom, ako zo slín určiť konkrétnu liečbu. Takú, ktorá by bola šitá na mieru a vyhol sa tak náš organizmus komplikáciám.

"Ľudia sa od seba odlišujú," uznal Peter Celec z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Na každého jedinca reaguje ten istý liek inak. Niekomu pomôže hneď, inému naopak trvá aj týždeň, kým vôbec zaberie.

Odlišnosti a jedinečnosti ľudí

Odlišní a teda aj jedineční nie sme len vo farbe očí, či vlasov, ale aj v DNA, v ktorej sa nachádza genetický kód, ako na lieky ktoré sú každému z nás predpísané, náš organizmus zareaguje.

"Práve tieto odlišnosti vieme, čiastočne, v niektorých liekoch identifikovať, diagnostikovať," prezradil Celec.
Vedcom k identifikácii stačí pritom jednoduchý výter slín z úst a jeho následný rozbor. Slovenskí vedci sa zamerajp na výskum liekov, a teda genetických odlišností u jednotlivých pacientov.

V jednoduchej reči, zamerajú sa na to, ako jednotlivec na konkrétny liek reaguje a prečo. "Aby sme vedeli, že ten príslušný liek uňho napríklad nebude fungovať," špecifikuje Celec.

Dávkovanie na mieru

Na každého by aj dávkovanie liekov malo byť šité na mieru. Keďže niekto potrebuje nižšiu a iný naopak vyššiu dávku lieku, ktorú lekár na základe bežných vyšetrení nevie úplne presne určiť. "Podľa typu pacienta, jeho ochorenia, u pacientov, ktorých ja už dobre poznám, viem určiť dávkovanie," priznáva praktický lekár Valér Husarovič.

Počnúc rakovinou, cez vysoký krvný tlak, až po zápalové choroby čriev sa dnes takéto analýzy normálne robia. Úlohou našich vedcov je rozobrať na drobné aj ďalšie liečivá. "Od lieku k lieku je to odlišné," potvrdzuje Celec.

Tieto rozbory a analýzy by mali pomôcť hlavne pacientom. Tí by mali byť ušetrení o negatívne vedľajšie účinky z liečiv, a to bez toho, že by ich vôbec museli užívať. Cieľom vedcov je túto metódu diagnostiky rozšíriť a v čo najkratšom čase aplikovať do praxe. "V skutočnosti tú vzorku budú analyzovať hneď po pôrode napríklad," uzavrel Celec.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články