Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vedci predstavili senzor, ktorý upozorní na zabudnuté dieťa alebo zviera v aute
Zdielať na

Vedci predstavili senzor, ktorý upozorní na zabudnuté dieťa alebo zviera v aute

S podobným vynálezom pritom prišli oveľa skôr aj študenti Strednej priemyselnej školy v Poprade. Vymysleli špeciálny čip a s týmto nápadom dokonca vyhrali aj súťaž sociálneho podnikania.

BRATISLAVA / Kanadskí vedci predstavili senzor, ktorý aktivuje alarm po tom, ako ľudia zabudnú v aute dieťa alebo zviera. Zariadenie využíva radarovú technológiu a umelú inteligenciu, pričom tím z University of Waterloo, ktorý stojí za projektom, uviedol, že je na sto percent spoľahlivý.

Senzor má približne tri centimetre. Ľudia by ho mali umiestniť vo vnútri vozidla na spätné zrkadlo alebo strechu, informuje CNN. 

Jeho radarové signály sa odrážajú od ľudí alebo zvierat v aute, pričom umelá inteligencia vyhodnocuje situáciu a rozhodne o prípadnom spustení alarmu.

Zariadenie zabráni zamknutiu dverí a aktivuje alarm, ktorý upozorní vodiča alebo ďalších ľudí v okolí. "Tento prístroj je taký cenovo dostupný, že sa môže stať štandardným vybavením každého auta," uviedol zástupca tímu George Shaker, podľa ktorého senzor nemá žiaden "slepý bod" a poskytuje väčšie súkromie ako kamera v aute. 

Dokáže rozpoznať aj dieťa sediace v autosedačke v protismere. Senzor chcú uviesť do predaja do konca roka 2020.

Podľa organizácie Kids and Cars zomrie každý rok v Spojených štátoch amerických v rozpálenom aute v priemere 37 detí. Tento rok hlásia už 52 obetí. Patria sem aj prípady, keď dieťa zabudnú v aute alebo sa samo zamkne. Niekoľko incidentov sa týka aj úmyselného opustenia dieťaťa vo vozidle.

V Taliansku už platí povinnosť mať takéto zariadenie v aute 

​Vodiči v Taliansku majú od siedmeho novembra povinnosť mať podobné zariadenie v aute. Kto povezie v autosedačke dieťa mladšie ako štyri roky, bude musieť mať nainštalované zariadenie, ktoré ho upozorní v prípade, že by dieťa v aute zabudol. Informoval o tom denník La Repubblica. Pokiaľ policajti pri kontrole odhalia auto s detským pasažierom bez povinného alarmu, môžu vodičovi uložiť pokutu od 81 do 326 eur.

Rodičia, starí rodičia i ďalší ľudia, ktorí so sebou v autosedačke povezú dieťa mladšie ako štyri roky, musia mať alarm, ktorý sa automaticky spustí, keď vodič opustí vozidlo bez dieťaťa. Bude môcť byť súčasťou autosedačky, vozidla, ale môže byť aj nezávislý na oboch z nich. Spĺňať však bude musieť to, že upozornenie na zabudnuté dieťa musí byť viditeľné alebo počuteľné vnútri aj mimo automobilu.

Na obstaranie mechanizmu ponúkajú príspevok 

Na trhu sú podľa denníka La Repubblica k dispozícii zariadenia, ktoré vysielajú SMS správy či správy cez komunikačnú službu WhatsApp. Na obstaranie mechanizmu talianske ministerstvo dopravy prispeje vodičom sumou 30 eur.

Nové opatrenia ministerstvo dopravy prijalo v reakcii na tragické prípady, keď rodičia alebo iní rodinní príslušníci zabudli dieťa v horúcom počasí v aute. Batoľatá potom často na následky prehriatia zomreli.

Akí sme za volantom? Unikátny projekt odhalí aj to, kto najviac nadáva: 

Zdielať na

Súvisiace články