Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šikovný nápad žiakov strednej školy. Ich vynález môže zachrániť množstvo detí, ktoré zabudnú v aute
Zdielať na

Šikovný nápad žiakov strednej školy. Ich vynález môže zachrániť množstvo detí, ktoré zabudnú v aute

POPRAD / Študenti Strednej priemyselnej školy v Poprade chcú zachrániť zabudnuté deti v autách. Vymysleli špeciálny čip a s týmto nápadom dokonca vyhrali aj súťaž sociálneho podnikania.

Niektoré prípady zabudnutých detí v aute skončili tragicky. Študenti popradskej strednej priemyselnej školy nechcú, aby dochádzalo k podobne nešťastným prípadom, a preto vymysleli špeciálny čip. Autorkou samotnej myšlienky je len 17-ročná žiačka Dominika Liptáková. 

"Ja som si všimla v televízii, že bolo strašne veľa o tých deťoch zabudnutých v aute, tak sme chceli niečo vymyslieť," hovorí Dominika Liptáková.

"Na tomto projekte pracovali mechatronici, elektrotechnici, dizajnéri a dohromady to dali všetko manažéri, čiže ten výsledný produkt je veľmi dobrý, povedal by som nadštandardný nad slovenské školské pomery," myslí si zástupca riaditeľa SPŠ Poprad Marcel Slavkovský. 

Kľúčovú úlohu zohral 18-ročný žiak, práve on vymyslel malú nenápadnú krabičku, ktorá môže zachrániť život našim najmenším. Uložiť sa ju dá kdekoľvek v aute. "Máme tu viacero senzorov - jeden senzor je v sedačke, ďalší pri vodičovi," informuje o vynáleze mechatronik Timotej Mudrák. 

Senzor zaznamená, keď vodič z auta odíde bez dieťaťa 

Senzory budú zachytávať pohyb dieťaťa i vodiča. Ak vodič odíde, senzor zaznamená, že dieťa v aute zostalo a po siedmych minútach pošle sms na číslo, ktoré vopred zadáte. Ak sa nič neudeje, príde ďalšie varovanie v podobe prenikavého zvuku, ktorý bude počuteľný aj vonku, okoloidúcich tak upozorní na prítomnosť dieťaťa v aute. 

Šikovní študenti však vedia, že dostať toto zariadenie na trh nebude vôbec ľahké, no už to, že im záleží na záchrane života iných, je úžasné. "Prišli sme s viacerými nápadmi, ale tento sa nám zdal najlepší z nich, tak sme sa rozhodli preň," tvrdí prezident školskej firmy Patrik Budzák. 

V Číne majú vynálezcu, ktorého prezývajú nepoužiteľný Edison. Jeho vynálezy málokto využije, no určite mnohých pobavia. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy