Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mýty a pravdy o pive. Páni pozor, za všetko môžu ženy
Zdielať na

Mýty a pravdy o pive. Páni pozor, za všetko môžu ženy

PARÍŽ / Pivo milujeme, vychutnávame si ho takmer denne a pri jeho popíjaní cítime veľké uspokojenie. Ale vieme o ňom všetko? Skutočne sa po ňom priberá? Je pre naše zdravie priateľom alebo nepriateľom? Tu sú odpovede na otázky, ktoré zverejnil francúzsky server Gentside.

Kto pije pivo najviac?

O pive kolujú rôzne predstavy. Má povesť predovšetkým pánskeho nápoja a taktiež sa mu dáva za vinu rast guľatého bruška. Je to však všetko pravda? PO prvé, pivo je predovšetkým tvorené vodou, a to z 90-ich až 95-ich percent. A taktiež sladom, ktorý penivému moku dodáva farbu.

Medzi prvými desiatimi krajinami, kde je spotreba najvyššia, je samozrejme Nemecko. Je však až na treťom mieste. Jednotkou je Česká republika, na druhom mieste je Írsko. Belgicko je ôsme, Francúzsko sa umiestnilo na 38. mieste.

U nás lacnejšie než malinovka

Pivo je druhý najviac nakupovaná nápoj na svete hneď za vodou. V deviatich krajinách (Nikaragua, Panama, Kostarika, Portoriko, Belgie, Lucembursko, Česká republika, Slovensko a Chorvatsko) je lacnejšie ako malinovka.

Priberá sa po pive?

Alkoholické nápoje povzbudzujú chuť do jedla a sú plné kalórií. Žiadna štúdia však nedokazuje, že bruško alebo kilogramy naviac priamo súvisia s popíjaním piva. Je jasné, že ak si k pivu dáte orieška či chipsy, skutočne môžete pribrať. Desať centilitrov pivá má 40kcal, malinovka 60 kcal a whisky 260 kcal.

Je nealkoholické pivo skutočne bez alkoholu?

Nie je! Alkohol je v ňom taktiež aj keď podľa predpisov nesmie byť v nealko pive viac ako 1,2 percenta alkoholu. Najviac alkoholu obsahujú írske pivá. Predovšetkým značka Armagedon, v ktorej je 65 percent alkoholu. 

Podľa ústavu IPNES pije pivo po celý rok 73 percent mužov, ale iba 38 percent žien.

6 000 rokov pred Kristom

Pivo sa varilo už 6 000 rokov pred Kristom. Pre proovnanie, kalendár bol vynájdený omnoho neskôr, až 2 500 rokov pred Kristom. Vo výrobe piva hrali významnú úlohu ženy. Od dôb starého Egypta až do 18. storočia to boli ony, kto varil pivo.

Podľa rôznych štúdií (Cardiffská univerzita, časopis TopSanté a American Journal od Epidemiology) má pivo veľa pozitívnych účinkov. Podporuje tzv. dobrý cholesterol a pomáha pri cukrovke. POmáha pri trávení a znižuje riziko infarktu. Pivo taktiež zlepšuje pamäť, podporuje inteligenciu a vyvoláva pocit šťastia, pretože podporuje vylučovanie dopamínu. Skrátka, pivo má na náš organizmus viac pozitívny vplyv, ale aj tu je potrebná striedmosť.

Česi prestávajú chodiť na čapované pivo

Otvoríte si ho radšej doma na gauči alebo chodíte radšej na čapované? Reč je o pive. Česi bijú na poplach. Jeho spotreba v baroch či krčmách u nich za polroka výrazne klesla. Ľudia si ho radšej vychutnávajú doma. Podobné je to aj u nás. Dôvodom sú peniaze. VIAC TU. 

Súvisiace články