Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Neviete natlačiť tri autosedačky do auta? Ministerstvo dalo výnimku
Zdielať na

Neviete natlačiť tri autosedačky do auta? Ministerstvo dalo výnimku

BRATISLAVA / Ak nemáte tri deti, zrejme si ani neviete predstaviť, aké náročné môže byť pre ich mamu ísť s nimi autom hoci len do obchodu. Množstvo áut totiž jednoducho na zadných sedadlách nemá na tri autosedačky dosť miesta. A hoci o tom mnohí nevedia, vyhláška myslí aj na takéto rodiny.

Dostať tri deti do auta je problém

Dostať tri deti v autosedačkách na zadné sedadlá auta, je problém viacerých rodín. "Pozerala som aj na internete. Všade som hľadala nejaké možné spôsoby. Akokoľvek som skúšala, piati sme sa do auta nedali," hovorí mamička troch detí Natália.

Táto mamička sa nielenže musela rozlúčiť s tým, že použije obľúbený bezpečnostný systém upevnenia sedačky, ale navyše musela jednu sedačku podložiť uterákom, aby dcéra sedela rovno, no a najstaršej dať už iba podsedák. Hoci podľa tabuľky zaslanej z ministerstva dopravy dievčatko by malo mať ešte sedačku nižšej kategórie.

Výnimka v nariadení

Potom sa však dozvedela o paragrafe mysliacom aj na takéto prípady. "Toto nás zachránilo, lebo v zákone je výnimka, že ak sa tri deti nedajú vedľa seba, tak to najstaršie môže byť len pripútané pásom," dodáva Natália.

"Je možné dieťa vo veku tri a viac rokov pri preprave v obci pripútať na zadnom vozidle bezpečnostným pásom," uviedol hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Použite podsedák

Mnoho mamičiek na internetových diskusiách píše, že nebyť nariadenia, museli by kupovať nové auto, no z rodičovského často ledva zaplatia základné veci. "Alebo by sme nemohli jazdiť ako rodina," hovorí Natália.

Bezpečnostný analytik ale varuje! Keď už tretie dieťa v obci pripásavate, dávajte mu rozhodne podsedák. "Ak  drobca do 150 centimetrov pripútate bezpečnostným pásom bez podsedáka, pás mu ide cez krk. Pri akejkoľvek kolízii tak dieťa zadusíte," hovorí dopravný analytik Maroš Palesch.

Súvisiace články