Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
S kým sú vaše deti? Fico žiada hlásenie!
Zdielať na

S kým sú vaše deti? Fico žiada hlásenie!

BRATISLAVA / Tak, a je to tu. Vláda Roberta Fica rozhodla, že rodičia detí od troch do šesť rokov budú hlásiť, kto sa im stará o dieťa, kým sú v práci. Táto povinnosť všetkých rodičov čaká od februára. Ak nechcete prísť o detské prídavky, na Úrade práce budete musieť nahlásiť, kto sa o vaše dieťa stará, kým vy pracujete. Úradníci totiž chcú mať lepší prehľad o tom, kde sa vaše dieťa nachádza.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Povinnosť od februára

Úrady chcú mať prehľad! A tak od februára 2014 budeme musieť nahlásiť, kde je naše dieťa. Či v škôlke alebo u starých rodičov, kým my sme v práci. "Od februára budú musieť rodičia nahlásiť na Úrad práce v koho starostlivosti je dieťa," uviedol hovorca Ministerstvá práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Vo svojom meste na Úrade práce doručíte poštou alebo e-mailom oznam, ktorý nemá predpísanú formu. Stačí, ak napíšete základné údaje. "Kto, koľkoročné dieťa a u koho sa bude nachádzať," pokračuje Stuška.

Ak si túto povinnosť nesplníte, môže sa stať, že jedného dňa zaklopú na vaše dvere úradníci. Tí budú zisťovať, kde je vaše dieťa. "Absencia týchto informácií môže viesť k zvýšenému záujmu kompetentných," tvrdí Stuška.

Pozastavenie dávok

V prípade, že kontrola zistí, že v rodine nie je všetko v poriadku, môžu rodičia prísť o detské prídavky. "Je možné pozastaviť dávky," uviedol Michal Stuška. Rodičia z tejto novinky nadšení nie sú. Tvrdia, že je to zbytočná formalita a ďalšie starosti s úradmi. "Podľa mňa to je zbytočná byrokracia, ktorú štát dáva," myslí si jeden z otcov.

Oznam tohto typu, bude treba poslať vždy, keď sa situácia zmení a dieťa začne napríklad chodiť do škôlky alebo odcestuje s rodičmi do zahraničia. "By bolo dobré informovať aj o zásadnej zmene tohto stavu," dodáva Stuška.

Odkedy nechať doma deti samé?

Štyri, sedem či desať? Koľko rokov musí mať u nás dieťa, aby mohlo zostať bez dozoru rodičov napríklad samé doma? Zisťovali sme, či túto situáciu rieši zákon. A čím by sa rodičia mali riadiť a ako postupovať, keď dieťa potrebujú na chvíľku nechať doma samé. REPORTÁŽ NÁJDETE TU. 

Úradníci chcú mať prehľad

Platí však jedna výnimka. Starosť s oznamovacou povinnosťou na úradoch odpadá rodičovi, ak je na materskej dovolenke s mladším súrodencom a o deti sa stará sám. "Vtedy takisto zákon takúto povinnosť neukladá," dodal Michal Stuška.

Úradníci chcú mať tieto informácie, aby sa zabránilo tragickým prípadom týrania, ktoré poznáme z minulosti. "Keď dôjde k akémukoľvek problému, úrad vôbec nevie, že vlastne akým spôsobom a kto sa stará v danom vekovom období o toto dieťa," dodáva Stuška. Otázkou je, či to skutočne pomôže k tomu, aby týraných detí v tomto veku ubudlo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy