Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Mamičky pozor! Ak od vás pýta lekár poplatok, tu sa sťažujte
Zdielať na

Mamičky pozor! Ak od vás pýta lekár poplatok, tu sa sťažujte

SLOVENSKO / Mladá mamička z Košíc musela zaplatiť u detskej lekárky 10 € za to, že dostala pečiatku na tlačivo pri jednorázovom príspevku na dieťa. Avšak, za potvrdenie na kočíkovné v lekárskej ambulancii neplaťte. Ak ste už takýto poplatok zaplatili, tu sú kontakty, kde vám ho pomôžu dostať späť.

10 € za bezplatné tlačivo

Gynekologička si od mladej mamičky vypýtala za potvrdenie tlačiva 10 €. Pritom priamo na tlačive je napísané, že jeho potvrdenie má byť bezplatné. Lekárka však na zaplatení trvala. "Buď zaplatím a dostanem potvrdenie alebo nezaplatím a nebudem mať potvrdený papier," opisuje Anna Matúšková.

Ústredie práce potvrdilo, že toto tlačivo sú lekári povinní potvrdiť bezplatne. Ministerstvo zdravotníctva však zároveň povedalo, že za úkony nesúvisiace so zdravotnými výkonmi lekár môže vypýtať poplatok.

Výber poplatkov kontroluje VÚC

Oslovili sme košicýé VÚC, pod ktorého pôsobnosť lekárka spadá. Práve Vyšší územný celok kontroluje vyberanie poplatkov v ambulanciách. S postupom lekárky nesúhlasia. "V danom prípade máme za to, že konal v rozpore so zákonom a nemal takýto poplatok vyberať," uviedla Jana Megela Moskaľová z odboru zdravotníctva, VÚC Košice. 

Košická lekárka si nakoniec priznala chybu. Podľa našich informácií však táto lekárka nie je jediná, ktorá poplatky za potvrdenie tlačiva od rodičov vyberala. "Poznám mamičky, ktoré zaplatili dve, tri, päť aj 10 eur, čo je dosť," hovorí Anka.

Matkám, ktoré sa pre pečiatku na kočíkovné ešte len chystajú, VÚCky odkazujú: v žiadnom prípade neplaťte. "Ak mamička už zaplatila, tak je tu povinnosť vrátiť túto sumu a nevyberať ďalej takéto poplatky," dodala Jana Megela Moskaľová. V tomto prípade je potrebné sa sťažovať na odboroch zdravotníctva Vyšších územných celkov podľa toho, do ktorého patríte.

Kontakty na odbory zdravotníctva v jednotlivých VÚC

Kraj Kontakt
Bratislavský samosprávny kraj02/4826 4111
Trnavský samosprávny kraj 033/555 91 11
Nitriansky samosprávny kraj037/ 69 22 911
Trenčiansky samosprávny kraj 032 / 65 55 811
Žilinský samosprávny kraj 041 / 50 32 111
Banskobystrický samosprávny kraj 048/ 43 25 570
Košický samosprávny kraj 055/72 68 297
Prešovský samosprávny kraj 051 / 70 81 111

Zdroj: noviny.sk

Za vyberanie poplatku pokuta

"Nejde mi o tých 10 eur. Ide mi o ten princíp a určite u tejto lekárky neostanem," uviedla Anna. Ak ste svojmu lekárovi za potvrdenie takého tlačiva zaplatili, obráťte sa na VÚC, ktorý vášho lekára vyzve, aby vám peniaze vrátil. Nahnevané matky majú na takýto postup jasný názor. "Vlastne oni nás okrádajú," hovorí Anna.

Za vyberanie poplatku za potvrdenie tlačiva, kde je jasne napísané, že sa má poskytnúť bezplatne, hrozí lekárovi mastná pokuta. "V prípade vyberania neoprávneného poplatku hrozí pokuta 16 965 €," dodala Megela Moskaľová z odboru zdravotníctva VÚC Košice.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články