Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Boj proti všiam. Nehanbite sa, oznámte nákazu
Zdielať na

Boj proti všiam. Nehanbite sa, oznámte nákazu

BRATISLAVA / Sú síce malé, ale keď sa raz do nás zahryznú, len tak ľahko sa ich nezbavíme. Krv nám pijú aj doslova. Reč je o všiach. Ak máte doma školáka alebo škôlkára, možno ste sa s nimi stretli už aj osobne.

Postieľky jedna vedľa druhej

Zisťovali sme, ako sa vlastne prenášajú a ako sa ich efektívne zbaviť. Postieľky jedna pri druhej, hlávky detí vedľa seba a presne tu vzniká ideálna príležitosť pre voš preskočiť na ďalšiu obeť.

"Už jedno choré dieťa je riziko pre kolektív. Epidémia vší to je, keď sp v kolektíve aspoň dve nakazené deti. Vši sa šíria veľmi rýchlo," hovorí Martina Merková z mediálneho odboru ÚVZ.

Nový hostiteľ chvíľu netuší, že poskytuje príjemný domov parazitovi. Keď príde svrbenie je najvyšší čas začať konať. "Tá voš je prichytená pri korienkoch a neodíde dobrovoľne. Je potrebné ju zadusiť," uviedol dermatovenerológ Ján Haid. 

Vojna proti všiam

Čo najrýchlejsie preto bežte do lekárne po chemický prípravok na zabíjanie vší. Existuje vo forme sprejov aj šampónov. Potom prichádza druhá fáza vojny s parazitmi. Hrebeňom "všiváčikom" je potrebné vyčesať hnidy v smere od krku dopredu. Najviac ich nájdete v oblasti spánkov a v záhlaví.

Nezabúdajte si tiež vydezinfikovať domácnosť. Vyperte posteľnú bielizeň, uteráky, ako aj oblečenie a čiapky. Najlepšie na 90-ke. O vlasy svojej ratolesti sa báť nemusíte. Dnes sa už pre vši nestrihá dohola.

Nebojte sa o povesť rodiny, vši oznámte

A nebojte sa ani o dobrú povesť rodiny. V prípade nákazy všami musí ísť akýkoľvek ostych bokom. Učiteľke na rovinu povedzte, že ich vaše dieťa má, aby sa preliečili aj ostatní spolužiaci. "Zopár ľudí nie je ani ochotných pripustiť, že ich dieťa by mohlo mať vši. To nie je hanba, to je jednoducho smola toho jedinca, že sa nakazil," dodáva Haid.

Podľa našich informácií, učitelia bývajú v týchto prípadoch diskrétni a zavolajú ostatným rodičom, aby ich upozornili na možné riziko. No a odkiaľ sa tá háveď berie?

Voš ľudská prežíva na ľudských hlavách. Vždy ich totiž niekto má a tak skoro preto nevymiznú. Existujú aj vši od psov, sliepok či holubov. Ale tie v našich vlasoch rýchlo umierajú.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa/Lidové noviny/JINDRICH MYNARIK

Súvisiace články