Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Slnko, seno a ... Horúčavy zhoršujú alergie
Zdielať na

Slnko, seno a ... Horúčavy zhoršujú alergie

BRATISLAVA / Horúco a sucho - takto to vyzerá už niekoľko dní takmer na celom území Slovenska. Takéto počasie dáva zabrať asi všetkým, ale mimoriadne ubližuje alergikom. Vo vzduchu sa totiž s každým ďalším tropickým dňom koncentruje viac a viac alergénov. Kombinácia s horúčavami môže byť vražedná.

Alergikov môže trafiť šľak

Keďže už dlho nespŕchlo, vo vzduchu sa drží stále viac alergénov. "V uplynulom týždni sme zaznamenali výskyt peľu tráv a pŕhľavy, peľ skorocelu a peľ ružovitých a peľ mrkvovitých," tvrdí hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická.

Nehovoríme však len o peli, ale aj o plesniach a vysokej koncentrácii prachu. V kombinácii s horúčavami môže alergika aj šľak trafiť. "Ten organizmus je o to oslabenejší, takže aj tá alergická reakcia je potom o to výraznejšia," povedal alergológ MUDr. Boris Hruškovič.

Prechádzka lesom je tá najlepšia voľba

Možno si poviete, že pobyt v prírode môže byť pre alergikov hotová katastrofa. Naopak, prechádzka v lese je v týchto horúčavách to najlepšie, čo môžete pre seba urobiť. Samozrejme, ideálne je odísť na pár dní k moru. Inými slovami, podľa lekárov je najvhodnejší pobyt na miestach, kde je vlhko.

"Teplo, sucho, horúco je a bude," tvrdí meteorológ. Prognózy odborníkov však alergikov nepotešia ani na nasledujúce dni. Koncentrácia prachu, plesní a peľu vo vzduchu by sa mala ešte viac zhoršovať. "Očakávame sezónu paliny, pri takomto počasí to bude každú chvíľu. Podunajská nížina pôjde prvá do rany," dodáva alergológ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články