Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Solárium namiesto slnka. Nie najsprávnejšia voľba...
Zdielať na

Solárium namiesto slnka. Nie najsprávnejšia voľba...

BRATISLAVA / Jedinečnosť vitamínu D je v tom, že, ak nám chýba v lete, nemusíme ho kupovať v lekárni ani dopĺňať v strave. Stačí, keď si z neho zadarmo ukradneme zo slnka. Problém je, ak prší alebo sa zdroj ukrýva za oblakmi.

Je možné, získať ho aj v soláriu?

"Asi nie ja neviem, ja nepoužívam solárium, keďže mám kožnú alergiu. Ja si myslím - nie, že zo solárka sa to nedá získať iba z toho normálneho slnečného žiarenia. Zo solárka se dá asi tiež získať a či to pomáha, tak určite na stavbu kostí to má význam," toto boli názory ľudí na ulici, ale aká je skutočnosť?

"V podstate tak ako viete marihuanu vypestovať na umelom žiariči, tak pravdepodobne aj v tele nejaký ten D vitamín sa iste vytvorí aj vplyvom solárka," hovorí kožný lekár MUDr. Ján Haid, PhD.

Solárium naozaj len výnimočne

D vitamín si môžete doplniť aj inak, dá sa ako doplnok výživy voľne kúpiť v lekárni. Podľa slov kožného lekára Haida, odporúča návštevu solária len v nevyhnutných prípadoch, po konzultácii s lekárom. Do soláriá Vás lekár pošle napríklad vtedy, ak máte alergiu na slnko a chystáte sa na dovolenku. Aby Vaša koža nezažila šok, solárium Vás otuží.

Aby sme mali naozaj dostatok vitamínu D, tak by sme sa obrazne povedané museli na slnku zobúdzať a aj pri ňom zaspávať. Jednoducho Déčka nie je nikdy dosť! Pritom je nesmierne dôležitý pre náš organizmus.

Nedostatkom vitamínu D trpí väčšina z nás

"V prevencii a podpornej liečbe rakoviny v prevencii a liečbe astmy. Deficit D vitamínu zhoršuje stav všetkých autoimunitných ochorení," povedal odborník na zdravú výživu MUDr. Igor Bukovský. Dobrý je aj pre naše kosti a ako prevencia proti rakovine kože. Príčinu prečo ho máme menej môžeme hľadať aj v tom,že sme viac doma ako na vzduchu.

"Sme svedkami totálnej epidémie deficitu vitamínu D. Dajte si vyšetriť D vitamín, som si takmer istý, že ho budete mať príliš málo," upresnil Bukovský. Kožný lekár upozorňuje najmä ľudí so svetlejšou pokožkou a pehami, aby sa soláriu radšej vyhýbali, je u nich väčšie riziko vzniku rakoviny.  "Takže za túto cenu, riskovať, aby som mal o niečo viac vitamínu D, ktorého účinky nie sú ešte až tak jednoznačne prebádané by som to nerobil," dodal Haid.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články