Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Detské potraviny. Usmiate tváričky zrejme z obalov zmiznú
Zdielať na

Detské potraviny. Usmiate tváričky zrejme z obalov zmiznú

BRATISLAVA / Potraviny pre deti budú už onedlho zrejme vyzerať inak. Europoslancom sa totiž nepáčia usmiate detské tváričky pri jedení náhradnej stravy. Mamičky vraj musia vedieť, čo svojim ratolestiam dávajú jesť a nemôžu sa nechať zlákať iba pekným obalom.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) žiadajú, aby sa lepšie definovali pravidlá pre označovanie a obsah dojčenského mlieka a potravín pre osobitné lekárske účely, a to za účelom ochrany spotrebiteľa.

Ľahšie rozpoznanie potravín

Nové pravidlá umožnia ľahšie rozpoznať potraviny pre bežnú spotrebu od potravín určených pre špecifické skupiny. Navrhované zmeny sa týkajú aj niektorých nízkokalorických diét.

"Dojčatá, malé deti a vážne chorí sa odlišujú od väčšiny spotrebiteľov a našou povinnosťou ako zákonodarcov je sprísniť pravidlá, ktoré upravujú zloženie a označovanie potravín pre nich určených," uviedla spravodajkyňa tohto návrhu, belgická liberálna poslankyňa Frédérique Riesová.

Spravodajkyňa upozornila, že je dôležité nastoliť poriadok v džungli potravinových výrobkov zrušením konceptu dietetickej potraviny, ktorý bol marketingovými nástrojmi "pripravený o svoju podstatu." Nová právna úprava zjednodušuje a objasňuje pravidlá označovania a zloženia počiatočnej a následnej dojčenskej výživy (pre deti vo veku 6 - 10 mesiacov), potravín spracovaných na báze obilnín, potravín na osobitné lekárske účely a celkovú náhradu stravy na účely regulácie hmotnosti.

Stop spokojným deťom na obrázkoch

Obsahuje tiež výhradný zoznam látok, akými sú vitamíny a minerály, ktoré môžu byť pridané do týchto potravín. Označenie, prezentácia a reklama na počiatočnú dojčenskú výživu by sa podľa nových pravidiel mali v budúcnosti vyhnúť zobrazovaniu dojčiat, prípadne využívaniu iných obrázkov alebo textu, ktorý by mohol idealizovať použitie takejto výživy.

Grafické zobrazenia uľahčujúce identifikáciu dojčenskej výživy a ilustrujúce spôsob jej prípravy budú však aj naďalej povolené. Európska komisia by mala podľa europoslancov zhodnotiť, či majú mliečne výrobky na podporu rastu určené pre batoľatá výhody v porovnaní s bežnou stravou dieťaťa, ktoré prestáva byť dojčené.

Komisia by mala zvážiť aj predloženie legislatívneho návrhu v oblasti potravín pre športovcov, ak sa preukáže, že prijatie takýchto ustanovení je potrebné. Mala by tiež zaistiť, aby sa používanie rezíduí pesticídov vo výrobkoch určených pre dojčatá a v potravinách na osobitné lekárske účely obmedzilo na minimum. Text nariadenia musí ešte schváliť Rada ministrov. Niektoré ustanovenia nadobudnú účinnosť dvadsať dní po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ, ďalšie až tri roky po publikácii.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články