Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pokazené slovenské mäso? Poliakom chýbajú dôkazy
Zdielať na

Pokazené slovenské mäso? Poliakom chýbajú dôkazy

BRATISLAVA / Poliakom sme poslali salmonelou nakazenú hydinu. Naši severní susedia otvorene hovoria o škandále, naši kontrolóri pritom o nákaze nemajú takmer žiadne informácie. Už v piatok sme vypátrali firmu, ktorú poliaci obviňujú z infikovanej zásielky. Jej majiteľ to však výrazne odmietol.

Živé či mrazené?

Poľskí novinári majú informácie o tom, že do tam mali byť vyvezené živé kurence určené na spracovanie. Práve po porážke a testovaní kuracieho mäsa v ňom mali kontrolóri objaviť baktérie salmonely.

Podľa poľských zdrojov mala hydina pochádzať z farmy neďaleko Budmeríc. Tu sa ale informácie trieštia. Majiteľ tejto farmy to jednoznačne odmieta.

Najzaujímavejšie je, že celá kauza prebehla iba v poľských médiách. Po oficiálnej linke našich veterinárov informovali až po niekoľkonásobnej urgencii. V strohej správe sa už nehovorilo o živých kurčatách, ale o mrazených.

Čakám na poľského kolegu

Ďalšie informácie by mohol mať šéf veterinárnej a potravinovej správy už v pondelok, keďže sa v Ríme na konferencii stretne so svojim poľským kolegom. "Ja som v nedeľu odchádzal večer, zatiaľ neprišlo nič. Čakám na poľského kolegu, ten má participovať na tomto mítingu, takže budem hľadať ďalšie informácie," dodal ŠPVS SR Jozef Bíreš.

Potom niet sa čo čudovať, že Slovensko-poľské obchody idú dolu vodou.
Predávať na Slovensku už nechce istý poľský podnikateľ. Otvorene hovorí o tom, že Slovensko-poľská potravinová vojna mu zničila celý biznis.

Obchod mu niekto podpálil

Podnikateľ Stanislaw mal u nás dva obchody. Hovorí že vždy predával čerstvé potraviny. Potom ako sa prevalili škandály s poľskými produktami,
obchody išli dolu vodou. Hovorí o tvrdej - miestami až mafiánskej vojne. Na Orave mu dokonca zhoreli dva obchody.

"Mal som na Slovensku dva obchody, ale teraz som vo veľkej strate, lebo mi zhoreli. Neviem kto mi ich podpálil," povedal Stanislaw, predajca. Po rôznych škandáloch si však u Slovákov budú Poliaci svoju potravinovú povesť naprávať zrejme ešte dlho.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články