Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V salámach bolo zakázané bravčové!
Zdielať na

V salámach bolo zakázané bravčové!

ŠTOKHOLM / Vo Švédsku zistili, že salámy označované ako "halál", ktoré svojím zložením vyhovujú tradičným moslimským stravovacím zvyklostiam, obsahovali bravčové mäso. Jeho konzumáciu islam zakazuje. Informoval o tom portál The Local.

Mäso pochádzalo zo Slovinska

"Je neprijateľné, aby produkty označované ako halál obsahovali bravčové mäso. Je tu mnoho ľudí, ktorí úplne odmietajú jesť bravčové mäso, preto je dôležité, aby firmy prijali zodpovednosť a kontrolovali, či sa ich produkty nepredávajú pod zlým označením," uviedol štátny úrad pre kontrolu potravín. Bravčové mäso, ktoré v halál výrobku tvorilo asi 10 %, pochádzalo podľa inšpektorov zo Slovinska.

"Chystáme sa o testoch informovať Európsku úniu a na firmu, ktorá vo Švédsku zle označené salámy predávala, sa zameriame," oznámil úrad. Ten otestoval celkovo 99 výrobkov. Z analýzy DNA vyplynulo, že bravčové bolo v deviatich z nich. Osem vzoriek obsahovalo menej ako jedno percento mäsa, sedem z nich menej ako 0,1 percenta. Hodnota nad jedno percento je podľa The Local všeobecene považovaná už za kontamináciu.

Začalo to konským mäsom...

Európske krajiny v posledných mesiacoch v súvislosti so škandálom zlého označovania mäsových výrobkov vystupňovali kontroly potravín. Prvý škandál so zámenou mäsa sa objavil v januári v Írsku a vo Veľkej Británii kvôli konskému mäsu, ktoré vydávali za hovädzie.

To samo o sebe nie je nebezpečné. Nadmerná konzumácia takýchto výrobkov by však mohla spôsobiť vážne zdravotné problémy. Druhá časť spotrebiteľov sa však cíti byť podvedená z iného dôvodu. Konské mäso by si na tanier nikdy dobrovoľne nenaservírovali. VIAC V REPORTÁŽI.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy