Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šunková pizza bez šunky. Viete, čo kupujete?
Zdielať na

Šunková pizza bez šunky. Viete, čo kupujete?

BRATISLAVA / Verili by ste, že šunková pizza má toľko šunky ako zdravé jablko červíkov? Poviete si - zvláštne prirovnanie, no viete skutočne, čo kupujete v našich supermarketoch? Mrazená pizza aj napriek lákavému názvu a obrázku na obale často vôbec neobsahuje všetko, za čo ste zaplatili. Pozrite sa!

10 percent pravej šunky?

Hoci šunková pizza obsahuje naozaj malé percento šunky, je uvádzanie názvu "šunková" stále v súlade s legislatívou. Na zadnej strane obalu kúpenej potraviny totiž nájdete informáciu, ktorá vás môže šokovať. Je 10 percent šunky v takejto pizze pre vás dostatočne veľa či naopak málo?

Pri nakupovaní potravín stále mnohí spotrebitelia nedbajú na zloženie. Ak totiž chcete kvalitu zodpovedajúcu názvom a lákavým etiketám, poctivo si zloženie radšej prečítajte. Označovanie si však tradične všímajú skôr ľudia s alergiou alebo intoleranciou na niektorú zložku potraviny.

Už nie miniatúrnym písmom

Dôvera k výrobcovi sa však nemusí vyplatiť. Aby teda spotrebitelia získali dostatočné informácie, vyšlo nové nariadenie EÚ o informáciách o potravinách pre spotrebiteľov. Stanovuje aj veľkosť písma, akým musí byť daná potravina označená. Často sa totiž stávalo, že informácie boli vytlačené takým malým písmom, že ste si ich poriadne ani nevšimli.

Mrazená verzus pizza z reštaurácie

Ďalšou otázkou je, či vôbec šunková pizza obsahuje naozaj skutočnú šunku, alebo opäť len akúsi mäsovú náhradu. "To je kontrolované. A ak to nie je šunka a je to niečo iné, tak samozrejme, že je postihovaný ten, kto uviedol na trh túto potravinu," informoval Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Porciu šunky a teda naozajstnú šunkovú pizzu si môžete objednať akurát tak v reštaurácii. Tam máte istotu, že nebudete musieť pod mikroskopom hľadať to, čo nájdete v mrazenej pizzi tak akurát v názve. "V každej pizzi je 80 až 100 gramov šunky," potvrdil zamestnanec reštaurácie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy