Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chcete čertvé mäso či vajcia? Nakupujte priamo u farmára
Zdielať na

Chcete čertvé mäso či vajcia? Nakupujte priamo u farmára

BRATISLAVA, BOLEŠOV / Unavuje vás už neustále čítanie zloženia potravín a pravidelné škandály okolo potravín zo supermarketov? Kde vziať kvalitné mlieko, vajcia, syry a ovocie bez toho, aby nad nimi musel človek meditovať? Istá možnosť tu je - nakupovať u farmárov priamo z dvora. Na vlastné oči sa presvedčíte, čím gazdovia zvieratá kŕmia, ako a kde pestujú zeleninu a tým pádom zistíte, čím sa to vlastne budete kŕmiť.

V okolí Bratislavy všetko na jednom mieste nekúpite

Najprv sme sa pozreli na internet. V okolí Bratislavy je niekoľko hospodárov, ktorí ponúkajú vajíčka, mäso, ovocie a zeleninu. Stačí dvihnúť telefón, dohodnúť sa a vyraziť.

Oficiálne sa k predaju z dvora priznáva asi 50 farmárov. Čerstvé vajíčka od sliepok žijúcich voľne, ktoré sa pasú na tráve. Kúpiť sa dajú dvakrát do týždňa. "Ničím neprifarbujeme, antibiotiká nedávame," vraví farmár Ján Adamovič.

Pod jednou strechou môžete od mája kúpiť ešte aj kozí syr. Mnohí gazdovia s dobrým renomé chovajú zvieratá pre seba. Ak im dôverujete, môžete získať kvalitné mäso aj pre svoju rodinu. Ak sa s hospodárom dohodnete, môžete mať z dvora z domácich zvierat napríklad aj prasiatko.

Pán Šlinský pestuje zeleninu v biokvalite

Značku BIO - slovenskú - len tak ľahko nezoženiete. Prvou lastovičkou je agrokruh, kde pán Šlinský pestuje zeleninu v biokvalite. Zostrojil si zariadenia na obrábanie pôdy, dodržuje všetky postupy potrebné pre ekologické hospodárstvo, hnojí trusom z dážďoviek, výluhom zo žihľavy a zásobuje bratislavské rodiny zeleninou za ceny platné v supermarketoch.

Od jari do jesene beriete to, čo je práve v ponuke. Ak túžite po vlastnej zelenine a ovocí a nemáte ani meter štvorcový záhradky, váš farmár vám ju vypestuje. Rovnako si môžete nájsť aj dodávateľa na králičie či slepačie mäso.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články