Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kontrolóri našli konské mäso aj v školských jedálňach
Zdielať na

Kontrolóri našli konské mäso aj v školských jedálňach

BRATISLAVA / Kontrolóri objavili v troch školských jedálňach balenia Lasagne Bolognese NOWACO a mrazený polotovar Hovädzí burger značky FVZ Polska, ktoré mohli obsahovať konské mäso. Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) nariadil kontroly po správach o výskyte konského mäsa v týchto výrobkoch. Previerky sa skončili tento týždeň.

Deti sa ku konskému mäsu nedostali

Zamerali sa na zariadenia spoločného stravovania vrátane školských jedální. Informovala hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. Lasagne sa našli v dvoch jedálňach, pracovníci tvrdia, že ich kúpili pre vlastnú potrebu. Jedno balenie kontroly zistili v jedálni pri materskej škole v Záhorskej Vsi na Hlavnej 31. Deti výrobok nedostali, informuje Skalická.

Ako ďalej vysvetľuje, v auguste 2012 si ho objednala súkromná osoba cez školskú jedáleň. Druhé balenie lasagní sa našlo v školskej jedálni pri ZŠ Reformovanej kresťanskej cirkvi s VJM v Rožňave. Podľa vyjadrenia vedúcej ŠJ boli určené pre vlastnú potrebu.

Burger vyhodili do koša

Ako vyplýva zo správy od Skalickej, problematický hovädzí burger kúpila školská jedáleň pri Strednej súkromnej odbornej škole na Hollého ulici v Senici. Výrobok sa však v čase kontroly 1. marca už v jedálni nenachádzal. Podľa čestného vyhlásenia vedúcej ŠJ ho kuchári a kuchárky ani nepoužili, 2-kilogramovú dodávku vyhodili do odpadu.

ÚVZ sa pre kontroly rozhodol po oznámeniach z Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá. Balenia pochybných lasagní úradníci kontrolovali v 1 873 zariadeniach, z toho 725 boli školské jedálne. Hľadané lasagne sa našli v piatich prevádzkach. Mrazený burger kontrolovali v 1 161 zariadeniach, z ktorých 393 bolo jedální pri materských a základných školách. Burger sa našiel v ôsmich stravovacích zariadeniach.

Predajca tvrdí, stali sme sa obeťami podvodu

Podľa zistení veterinárnej a potravinovej správy sa na Slovensko doviezlo takmer 16 ton konského mäsa. Bolo však deklarované ako hovädzie. Drvivú väčšinu priviezla na naše územie fiktívna spoločnosť z Bratislavy. Vyše 430 kilogramov konského mäsa skončilo v reštauráciách v Trenčianskom kraji. Pozrite si spoveď predajcu mäsa. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy