Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Každé druhé kurča pochádza z dovozu
Zdielať na

Každé druhé kurča pochádza z dovozu

BRATISLAVA / Asi to dlho nepotrvá a po slovenských sliepkach a vajciach neostane u nás ani stopa. Tvrdia to slovenskí hydinári, podľa ktorých je táto časť nášho poľnohospodárstva na vymretie. Hydinové farmy totiž pre zlé ekonomické podmienky zanikajú a ich produkcia sa pomaly, ale isto, znižuje.

Hydinári bijú na poplach

Naša sebestačnosť sa v tejto komodite znížila na vyše niečo 50 percent, varujú hydinári. Hydina je pritom najobľúbenejšou potravinou v slovenskej domácnosti. Problémom sú podľa hydinárov ceny obilia, ktoré prekračujú cenu 220 euro za tonu, čím sa chov predražuje.

A tak v porovnaní s uplynulým rokom hlásia 8 percentný pokles produkcie. "Dúfame, že dôjde k miernemu zníženiu cien do leta," hovorí spracovateľ hydiny Rastislav Wiedermann.

Platí tu: aká cena, taká kvalita

Hoci štát obilie dotuje, producenti s ním obchodujú a chovatelia tak paradoxne doma nemajú čím kŕmiť. "Štát má možnosť vstúpiť do tohto procesu," hovorí spracovateľ hydiny Marián Čakajda. Trh je navyše stála viac zaplavovaný lacnými dovozmi s pochybnou kvalitou. Z dovozu tak pochádza každé druhé kurča. "V tomto prípade platí: aká cena, taká kvalita," myslí si Ľubomír Urban z Únie hydinárov.

Zarážajúce je, že i na týchto výrobkoch sa často stretávame s označením slovenský. Slovenská značka kvality je pritom stále iba jedna a tých, čo ju  môžu požívať, je len asi 500. "Potraviny musí obsahovať 75 % slovenských surovín," dopĺňa Zuzana Gulová z Ministerstva pôdohospodárstva.

Tieto problémy sú vraj iba vrcholom špičky ľadovca a tak je na zváženie, či je vládou deklarované 80 percentné zvýšenie podielu slovenských výrobkov na trhu aj reálne, navyše v podmienkach  tvrdej európskej konkurencie. Jahnátkovci tvrdia, že na tom tvrdo pracujú.

"Ministerstvo finalizuje koncepciu rozvoja poľnohospodárstva. Tam by sa mali objaviť možnosti celkovej modernizácie fariem a napríklad aj rozvoj zamestnanosti," doplnila Gulová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy