Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Alergia prekvapí aj na dovolenke, takto sa ochránite
Zdielať na

Alergia prekvapí aj na dovolenke, takto sa ochránite

BRATISLAVA / Kým pred sto rokmi ju takmer nikto nepoznal, dnes s ňou má problém každý piaty Slovák. Ľudia, ktorí ňou trpia o nej tvrdia, že je celkom tajuplná. Nikdy totiž neviete, kedy a kde vás zastihne.

Buďte opatrní pri jedení exotických pokrmov

Alergia vás môže prekvapiť aj na dovolenke. Cudzokrajné potraviny bývajú spúšťačom alergií najčastejšie a mali by ste na to myslieť aj počas tohtoročnej dovolenky. "Hlavne tie lahôdky. Človek tam príde, niečo zje a môže potom zvyšok celej tej dovolenky tam mať nejaké problémy," varuje všeobecný lekár Peter Lipták.

"Kraby a mušle a tak ďalej tam býva veľmi kombinovaná reakcia potravinová zase s inhalačnými alergénmi na roztoče," uviedla alergiologička Katarína Bergendiová. Na dovolenke vás môže potrápiť aj alergia na slnko. Prejavuje sa svrbením a sčervenaním kože. Pomáhajú antihistaminiká, dlhé rukávy a tieň.

Zoberte si injekciu proti uštipnutiu

Niektorých alergikov môže nepríjemne podráždiť chlór a iné chemikálie v hotelovom bazéne. To však ešte nie je nič oproti uštipnutiu hmyzom. Niekedy je totiž aj smrteľné. "Tak určite injekciu proti takejto reakcii treba mať so sebou a môžete s ňou zachrániť aj druhého človeka," dodáva Lipták.

Astmatikov pre zmenu potrápi jemnučký piesok na pláži alebo púštny prach. Patálie s alergiu Slováci dobre poznajú. "Na Slovensku je evidovaných vyše 400 000 pacientov s alergickou nádchou, asi 190 000 pacientov trpí bronchiálnou nádchou," uviedol Peter Bubla, hovorca Národného centra zdravotníckych informácií.

2025: viac ako 100 miliónov astmatikov

Keďže naše životné prostredie sa rozhodne nezlepšuje, bude ich ešte oveľa viac. "Americká akadémia pre alergiu, astmu a imunológiu predpokladá do roku 2025 nárast počtu astmatikov o viac ako 100 miliónov.  Každoročne je toto zatiaľ neliečiteľné ochorenie zodpovedné za približne 250 tisíc predčasných úmrtí," dodáva Bubla.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články