Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kukurica zo skúmavky? Nájdete ju už aj na Slovensku
Zdielať na

Kukurica zo skúmavky? Nájdete ju už aj na Slovensku

BRATISLAVA / Na Slovensku sa začala éra pestovania geneticky modifikovaných plodín. Takáto kukurica už rastie na niekoľkých poliach na západnom, aj východnom Slovensku. Biológovia vidia v takzvaných GMO plodinách budúcnosť, ale aktivisti v nich vidia hrozbu.

Už aj na Slovensku

"Kukurica MON810 sa na Slovensku pestuje na dvoch miestach. V okrese Piešťany a v okrese Sobrance," uviedla hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zuzana Gulová.

"Keď raz preniknú tieto modifikované gény do prírody, my ich nevieme zobrať späť," hovorí Aurel Rusnák z Občianskeho združenia Kvas. "Peľ z týchto rastlín, sa dokáže rozšíriť až 500 kilometrov navôkol," dodala Dominika Repková z Občianskeho združenia Sieť dobra. Podľa Rusnáka, sa môžu geneticky modifikované rastliny krížiť s tými divokými. Ďalšie generácie tak môžu byť už pozmenené.

Odolnejšia pred škodcami

Geneticky modifikovaná kukurica je od tej klasickej na nerozoznanie. Rovnako veľká, sladká, aj výživná. Jej DNA - teda rastlinný genetický kód bol však v laboratóriu upravený tak, aby sa dokázal lepšie brániť škodcom. "Napríklad proti Viačke kukuričnej," dodáva odborník na GMO plodiny prof. Milan Bežo.

Niektoré druhy hmyzu vraj môžu z prostredia plného GMO rastlín, postupne úplne vymiznúť. Menšie škody nevylučujú ani vedci. "Sú určité náznaky ovplyvnenia aj iných organizmov ako tých, proti ktorým je to určené," hovorí prof. Milan Bežo.

Niektoré štáty ju zakázali

Žiadne priame nebezpečenstvo pre ľudí, ani pre rovnováhu v prírode, však zatiaľ oficiálne dokázané nebolo. Naopak. Biológovia hovoria o budúcnosti skvalitňovania potravín.

"Je to vyššia forma šľachtenia rastlín, ktorá je úplne bežná. Neznamená to žiadne dramatické zásahy do rastliny, ktoré by mohli ohroziť zdravie človeka," vysvetľuje odborník na GMO plodiny prof. Milan Bežo.

Aký dopad bude mať experimentovanie s rastlinami DNA, zrejme ukáže až čas. Niektoré Európske krajiny zo strachu zakázali pestovanie takýchto plodín na celom území a polia dokonca zničili ohňom. Ale v takej Amerike, tvoria GMO plodiny až 55 percent poľnohospodárskej produkcie.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články