Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najväčšie zásoby pitnej vody v Európe? Náš Žitný ostrov
Zdielať na

Najväčšie zásoby pitnej vody v Európe? Náš Žitný ostrov

BRATISLAVA / Je to európsky unikát. Niečo, čo je na Slovensku, je to najväčšie a ukrýva to v sebe najväčší poklad. Viete, o čom je reč? Ak ste si tipli Žitný ostrov, hádali ste správne. Prezradíme Vám, aké prvenstvá má tento región a prečo by sme mali robiť všetko pre to, aby sme jeho hodnoty ochránili.

Pôda je tu prvotriedna

Žitný ostrov má rozlohu takmer 1 900 štvorcových kilometrov a na jeho území nájdete približne sto obcí a usadlostí. Tento región je tak trochu skrytým a málo oceneným pokladom Slovenska.

"Na prvom mieste sa tu vyskytujú dva veľmi vzácne prírodné zdroje: prírodný zdroj pôdy a voda," hovorí riaditeľka Výskumného ústavu pôdoznalectva Jaroslava Sobocká. Dnes je to prevažne poľnohospodárska oblasť - pôda je tu prvotriedna.

"Pôdy Žitného ostrova patria k našim najproduktívnejším a najúrodnejším pôdam. Čo sa týka pôdnych typov, vyskytujú sa tam čiernice, to sú najproduktívnejšie, stobodové pôdy, ďalej čiernozeme," pokračuje Sobocká.

Bohatstvo si treba chrániť

Že sa tu darí plodinám potvrdzujú i miestni. "Voľakedy som robil v družstve, vždy bola veľmi dobrá úroda, teraz nejaké základné plodiny pestujeme v záhrade," hovorí miestny obyvateľ Alexander. Pod povrchom Žitného ostrova máme ukryté jedny z najväčších zásob kvalitnej pitnej vody v Európe.

"Sa filtruje jednak cez mokrade a jednak cez štrkové vrstvy, prechádza do podzemných vôd, kde sa takto očistená nachádza," informuje ochranár prírody z BROZ Pavol Litera. Žitný ostrov ľudia počas stáročí menili a dodnes menia - jeho bohatstvo je však treba chrániť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy