Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Leto, voda, horúčavy. Sú záťažou na srdce ale aj priedušky
Zdielať na

Leto, voda, horúčavy. Sú záťažou na srdce ale aj priedušky

BRATISLAVA / 67-ročnej žene zo Slovenska, ktorá počas víkendu zomrela na pláži v Čiernej Hore, zlyhalo podľa výsledkov pitvy srdce. Osudným sa jej stal pobyt na horúcom slnku. Vysoké teploty totiž predstavujú pre ľudí so srdcovými ťažkosťami nebezpečnú záťaž. Štatistiky znejú hrozivo. Každý druhý Slovák umiera práve na kardio-vaskulárne problémy.

Svetové štatistiky hovoria, že v zime je viac infarktov. V lete naopak pribúdajú kolapsy. O to viac u ľudí, ktorí už berú lieky na srdce alebo vysoký krvný tlak. "Ľuďom sa rozšíria periférne cievy. V dôsledku potenia stratia liter dva vody, zníži sa objem cirkulujúcej krvy a vtedy sa zníži tlak a kolabujú," hovorí primár Oddelenia neinvazívnej kardiológie NÚSCH Pavol Chňupa. 

Zahusťovanie krvi

Pri nedostatočnom pitnom režime sa zahusťuje krv a tým rastie aj riziko vzniku zrazenín. Zlyhať srdce však môže kardiakom aj vtedy, keď to s prísunom vody preháňajú. "Mal som pacienta, ktorému lekár doporučoval, že má vypiť 6 litrov vody. Čo u týchto ľudí môže viesť k prevodneniu, srdiečko nestačí prečerpať dostatok vody a môže prísť k dekompenzácii zlyhaniu srdca," dodáva Chňupa.

S vodou opatrne

S pitím vody teda opatrne aj v prípade, že sa chceme ovlažiť. Rýchly vstup do studenej vody sa postará o vysoký krvný tlak. Na slnko a vodu by si mali dávať pozor aj diabetici alebo astmatici. "Studená voda môže vyvolať astmatický záchvat u astmatikov, u ľudí s chronickými prieduškovými ochoreniami," hovorí praktická lekár Valér Husarovič.

Teplo a rýchle ochladenie môže takisto poriadne rozkolísať hladinu cukru v krvi. Do vody tak vchádzame vždy postupne a pomaly. Celý tento proces by mal trvať aspoň 3 minúty. Šok totiž môže dostať aj úplne zdravý človek.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články