Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti na slnku. Na poludnie ich chráňte!
Zdielať na

Deti na slnku. Na poludnie ich chráňte!

BRATISLAVA / Horúčavy a silné slnko dávajú zabrať najmä citlivej detskej pokožke. Podľa pediatričky by deti medzi jedenástou až treťou vôbec nemali byť na slnku. Realita je však iná...

Deti majú veľmi jemnú pokožku...

Mnohé deti sa na slnku veselo šantia aj o jednej hodine popoludní. Problém je v tom, že deti majú veľmi jemnú kožu a nemajú ešte toľko pigmentu, ani tukovú či podkožnú ochrannú vrstvu, ktorá by vydržala silné slnečné žiarenie počas obeda.

"Tá kožička sa vysušuje, tým že sa vysuší, je oveľa krehkejšia a je vnímavejšia na všetky infekty, v lete je veľa komárov a hmyzu, poštípe ich niečo a už sa tam môže šíriť podkožná infekcia," hovorí pediatrička Katarína Šimovičová. Podľa lekárov by tie najmenšie deti nemali byť počas horúčav vonku dlhšie ako hodinu. "Vychádzame len tak maximálne na jednu hodinku hlavne s vodou. A potom vyhľadávame nejaký úkryt pod stromami a tak," tvrdí jedna z mamičiek.

Mnohé deti končia na pohotovosti

Práve to, že veľa rodičov často podcení silnú intenzitu žiarenia a vysoké teploty má za následok to, že mnohé deti končia na pohotovosti. "Stretávame sa každý deň v týchto mesiacoch s výjazdami k malým deťom, ktorých rodičia podcenia to, že ich nechajú na tom slnku behať," uviedol záchranár Štefan Hodničák.

Pri úpale totiž dochádza aj k prehriatiu mozgu. Vtedy treba dieťa rýchlo schladiť. "Zábaly studené alebo vlažnú sprchu, keď sa pridruží teplota, znížiť tú teplotu. Pokiaľ by to boli popáleniny druhého stupňa, že už sú tam aj pľuzgiere, tak treba vyhľadať už aj lekára," radí lekár.

Smotana je účinná

Pri opaľovaní totiž veľmi zaváži aj fototyp pleti. Na Slovensku prevažuje fototyp II a III. Čím vyššie číslo, tým vyššia odolnosť voči slnečnému žiareniu. "Malá má moju pokožku takže vôbec nepoužívam nejaké faktory, keď sa spáli tak jedine smotanu kyslú určite," hovorí jedna z mamičiek. Práve tá má podľa lekárov najúčinnejší neutralizačný aj chladivý efekt.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články