Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Diagnostikovali vám boreliózu? Neznamená to, že ju aj máte
Zdielať na

Diagnostikovali vám boreliózu? Neznamená to, že ju aj máte

BRATISLAVA / Osy, muchy či komáre alebo iba kliešte. To je otázka, ktorá mnohých zaujíma. Ktorý hmyz môže prenášať lymskú boreliózu? Reportérke TV JOJ Márii Ölvedyovej ju diagnostikovali po uštipnutí malou muškou. Ako sme však zistili, ak vám aj testy potvrdia boreliózu neznamená to, že ju aj naozaj máte. Môžete mať dokonca, iné, závažnejšie ochorenie.

Uštipla ju muška

Reportérka televízie JOJ Mária Ölvedyová si nepamätá, žeby si z tela vyberala kliešťa. No vie o muške, ktorá ju uhryzla do stehna. Čo prišlo potom, ju poriadne prekvapilo.

"Večer doma ma to začalo štípať, a druhý deň to štípalo viac a viac, napuchlo to a sčervenalo," hovorí reportérka. Majka navštívila lekára a krvné testy ukázali, že ide o boreliózu. Tú, ako je všeobecne známe, prenášajú kliešte.

Domov odišla s antibiotikami. "Modrina sa postupne zmenšovala. Teraz ma čakajú testy a uvidíme, čo ďalej," hovorí reportérka. 

Aj podľa úradu verejného zdravotníctva všetko nasvedčuje borelióze. "Po niekoľkých dňoch to uštipnuté miesto v strede zbledne. Klasické príznaky sú nevoľnosť, únava, teplota, bolesti svalov a kĺbov ," myslí si hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

To, či boreliózu môžu prenášať aj mušky či komáre, nám však odborníci na boreliózu nepotvrdili. "Zatiaľ nebolo celosvetovo dokázaný prenos z iného krvsajúceho zvieraťa okrem kliešťa," hovorí Helena Hupková z Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.

To že vám lekári z krvi potvrdia boreliózu  ešte nemusí znamenať, že ju aj naozaj máte. Inými slovami, protilátky v tele môžu spustiť aj, iné závažnejšie, ochorenia. "Môže mať ten človek poruchu imunity alebo infekčnú mononukleózu," dodáva Hupková.

Odber krvi nestačí

Na stanovenie presnej diagnózy vraj len odber krvi nestačí. Kým pacient podstúpi liečby, treba mu urobiť aj ďalšie, podrobnejšie, vyšetrenia.

V opačnom prípade totiž pacienti zbytočne užívajú dva až štyri týždne antibiotiká na boreliózu a pritom skryté ochorenie sa nelieči, čo môže byť často nebezpečnejšie ako samotná borelióza.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články