Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Prečo ženy kolabujú častejšie než muži?
Zdielať na

Prečo ženy kolabujú častejšie než muži?

BRATISLAVA / Hoci extrémne teploty na Slovensku už poklesli o 10 stupňov, ľudia z tepla naďalej kolabujú. Záchranári majú od rána čo robiť. Len za jediný deň majú desiatky takýchto výjazdov. Najohrozenejšími skupinami sú starší ľudia a deti. Štatistiky ale ukazujú, že najčastejšie kolabujú ženy. A pozor - všetkých vekových kategórií!

Ženy znesú oveľa menej

"Od predchádzajúceho pondelka, kedy sa teploty vyšplhali nad 30 stupňov, tak sme mali vyše 1 000 kolapsov z tepla, z toho až 2/3 tvorili ženy," informuje záchranárka Maja Schmidtová. Záchranárka Maja trávi v lete veľa pracovných dní služobne pri vode. Aj jej skúsenosti z terénu sa stotožňujú so štatistikami.

"Môžem naozaj potvrdiť, že najčastejšie nás vyhľadávajú ženy, ktoré sa sťažujú na pocity bolesti hlavy, pocit odpadnutia, zvracanie, celkovú slabosť," tvrdí Maja. Prečo je až takýto alarmujúco vysoký podiel žien v celkovej štatistike kolapsov? Ženy trávia na slnku podstatne viac času. Ich telesná konštrukcia však v horúčavách znesie oveľa menej ako mužská.

Cez víkend pekelné teplo

"Ženy majú väčšinou nižšiu váhu ako muži, čiže majú menší objem tekutín v tele," vysvetľuje záchranár Štefan Hodničák. Znamená to, že aj tlak majú nižší ako muži. Krv sa teda rýchlo zahusťuje a ťažšie sa dostáva k srdcu alebo k mozgu. Práve preto záchranári prízvukujú piť veľa vody! Avšak aj to jedna z príčin kolapsov.

"Staršie ženy, ktoré sú už po prechode necítia potrebu piť, takisto hormonálne zmeny pri menštruácii majú vplyv na autonómny vegetatívny nervový systém, ktorý reguluje tlak a pulzy v tele," pokračuje Hodničák.

Na pozore pred kolapsami sa majte najmä v závere týždňa. Podľa meteorológov by sa malo totiž opäť poriadne otepliť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články