Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nebezpečenstvo pri vode. Takto môžete zachrániť život
Zdielať na

Nebezpečenstvo pri vode. Takto môžete zachrániť život

BRATISLAVA / Teplé dni nás nútia tráviť voľný čas pri vode. Nečudo, veď je to jedna z najlepších alternatív, ako prečkať leto. Kúpanie však neprináša len príjemné chvíle. Ruka v ruke s ním ide smrť. Tu je pár užitočných rád, ako zachrániť topiaceho sa.

Kolapsy z tepla aj topenie

"Bežné úrazy sú rezné rany, kolapsy z tepla a takisto topenie," hovorí záchranár Štefan Hodničák.

Toto všetko sa vám môže stať v lete pri pobyte pri vode. Viete ale ako v takomto prípade zareagovať? Poďme pekne po poriadku. Najčastejšie zásahy majú záchranári pri kolapsoch z tepla. Vtedy dochádza k strate vedomia.

Ak sa niekto topí, treba ihneď zareagovať

"Zdvihneme mu nohy, aby sa mu mozog prekrvil a po chvíli, keď sa preberie, dáme ho do chládku a tekutiny," názorne ukazuje záchranár.

Častým problémom sú aj rezné rany z ostrých kamienkov vo vode. Oveľa náročnejší zásah je však pri topiacom sa dovolenkárovi. Konať treba okamžite. "Je dôležité prísť k nemu zozadu, lebo môže spanikáriť a môže ťahať aj nás pod vodu. Z vody ho vytiahneme na ležato, aby bola hlava vonku z vody.

Správna poskytnutá prvá pomoc zachraňuje životy

"Pokiaľ je pacient v bezvedomí dýcha, okamžite ho otočte do takejto stabilizovanej polohy. Vtedy sa voda z pľúc najrýchlejšie uvoľní. "Pokiaľ pacient nedýcha a je v bezvedomí, začneme piatimi vdychmi a potom ho resuscitujeme na tridsať stlačení a dva vdychy," vysvetľuje správny postup záchranár Štefan Hodničák.

Aj keby bol pacient pri vedomí, je nutné privolať záchranku. V pľúcach totiž môže ostať voda, ktorá môže vážne poškodiť organizmus. Napriek tomu, že záchranári denno denne varujú, aby si dovolenkári dávali na seba pozor, skúsenosti hovoria za všetko. "Ľudia podceňujú tieto horúčavy a počas sezóny máme naozaj čo robiť," dodáva plavčík Jakub Jankovič.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

plavčík_mostík_bazén

isifa - ilustračné foto

Najčítanejšie správy