Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prízemný ozón. Pre človeka je nebezpečný
Zdielať na

Prízemný ozón. Pre človeka je nebezpečný

BRATISLAVA / Extrémne teplo spôsobilo vážne zdravotné problémy vyše stovke ľudí. Väčšina skončila v nemocnici. A hoci už máme príjemnejšie teploty a objaví sa sam tam aj mráčik na slnko by sme si mali dávať stále pozor. Ozónová vrstva je síce v norme, no o UV žiarení sa to povedať nedá a pozor by sme si mali dať aj na prízemný ozón.

Riziko spálenia vyššie

V týchto dňoch je vzdušný ozón v norme a je úlohou je chrániť nás. Napriek tomu UV index dosiahol číslo 7,0. Vtedy je riziko spálenia kože vyššie. "Tú dávku UV žiarenia pri zemskom povrchu ovplyvňuje celkový atmosférický ozón ale nie je to rozhodujúci činiteľ pretože veľmi dôležité je aká je poloha slnka na oblohe," uviedol Miroslav Chmelík z Aerologického a radiačného centra.

Oblačná obloha nám dáva v týchto dňoch ako taký pocit chladu no aj pod ňou sa môžeme spáliť. Aj keď to nevnímame, slnečné lúče na nás dopadajú aj v tieni.

Prízemný ozón je nebezpečný

Slnko a teploty, ktoré sme mali doteraz však prispeli aj k zvýšeným dávkam prízemného ozónu. Ten nás na rozdiel od toho vzdušného nechráni. "Je nebezpečný pre ľudí, ktorí majú problémy s dýchaním, s kardiovaskulárnym ochorením a tým, že sa tento prízemný ozón hromadí v ľudskom organizme a nijakým spôsobom sa od neho nedá odbúrať spôsobuje problémy aj dlhodobejšie," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

So zvýšenou koncentráciou prízemného ozónu sa môžeme stretnúť najmä počas horúcich letných dní v kombinácii s výfukovými plynmi. V Bratislave boli na Kolibe v týchto dňoch namerané jeho zvýšené hodnoty. "Nie je to tak, źe by ste mali konkrétny zdroj ako napr komín a čím ste od neho ďalej tak sú menšie hodnoty ale on vzniká všade," uviedol odborník na kvalitu ovzdušia Martin Kremler.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SIFA

Súvisiace články