Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Počas letných horúčav spíme menej. O to viac priberáme!
Zdielať na

Počas letných horúčav spíme menej. O to viac priberáme!

BRATISLAVA / Ani vy ste sa za ostatné noci príliš nevyspali? V izbe, kde je takmer 30 stupňov, je na nevydržanie. Ráno je síce príjemnejšie, ale to už spať nemôžete, lebo treba ísť do práce. A tak ste nevyspatí a podráždení. Odborníci tvrdia, že unavený človek toho potom viac zje. Takže ak ste chceli v lete nejaké kilogramy zhodiť, hrozí, že ich naopak, naberiete.

V teple sa spí horšie nám všetkým

Rôzne tanečné kreácie v posteli robí počas týchto tropických nocí väčšina z nás. No vďaka tomu sa ale poriadne nevyspíme. "Mne sa spí horšie. Úplne horšie spím. Skôr nespím by som povedal." Takéto sú reakcie ľudí, ktorých sme sa pýtali na ich letnú kvalitu spánku.

No a práve jedlom a sladkosťami si potom nevyspatý človek podľa odborníkov tento nedostatok kompenzuje. Čo ľudí, ktorí si strážia kilá, asi nepoteší.

Menej spánku, viac jedla

"Nedostatok spánku ako taký, podporuje sklon k priberaniu," hovorí Dagmar Prokešová, obezitológ a endokrinológ. Nevyspatý človek je podráždený, vystresovaný a so stresom sa mnohí vyrovnávame najmä sladkosťami a energetickými pochúťkami. "Zvlášť sú na to citlivé ženy, stačí ak spia menej ako 5 hodín," dodáva Dagmar Prokešová.

Ale rovnako aj ľudia so sklonom k obezite. Ak menej času venujeme spánku, sme hore. A keď sme hore, je väčší predpoklad, že niečo zjeme. Okrem toho však u nevyspatého človeka pôsobia aj hormóny. "Produkcia hormónov, ktoré ovplyvňujú chuť do jedla," potvrdzuje obezitologička.

V lete nám však menej chutí

Viacerí ľudia však tvrdia, že v týchto horúčavách im jesť nechutí. "Nechutí mi vôbec jesť, keď je horúco. V horúčavách mi jesť nechutí," zhodujú sa viacerí oslovení okoloidúci.

Cez deň nechutí, no večer to človek môže dobehnúť, poprípade aj prehnať. V lete sa viacej griluje a tým hrozí aj nepríjemné ukladanie tukov v našom tele. Ako tvrdí odborníčka, nedostatok spánku zákonite nemusí znamenať kilá navyše u každého. "V tomto nie sme takisto rovnakí, ako aj v iných veciach," dodáva MUDr. Dagmar Prokešová, obezitológ a endokrinológ. Predsa však je dobré vedieť o tom a prípadne si to postrážiť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články