Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Najtučnejší na svete sú Mexičania! Česi sú v TOP desiatke
Zdielať na

Najtučnejší na svete sú Mexičania! Česi sú v TOP desiatke

BRATISLAVA / Slováci si môžu vydýchnuť. Nateraz podľa OSN nepatríme medzi top desiatku krajín s najväčším výskytom obezity. To si však nemôžu povedať naši českí susedia. Prevratná zmena však nastala aj na prvom mieste. Z kráľovského trónu po dlhých rokoch vyhodili tučných Američanov ešte tučnejší Mexičania.

Američanov "porazili" o jedno percento

Sedemdesiat percent milovníkov tacos a buritos trpí nadváhou. Na podvýživu sa nemôžu sťažovať ani malí Mexičania. Oproti minulému roku sa počet obéznych detí strojnásobil. Spojené štáty si doteraz držali prvenstvo v nadbytočných kilogramoch. Od obhájenia titulu ich delilo len jedno percento.

Aj keď Slováci v top dvadsiatke najtučnejších krajín sveta zatiaľ nie sme, podľa odborníkov sa môže stať, že ak nevymeníme ťažké jedlá za niečo oveľa zdravšie, časom sa môžeme ocitnúť aj v prvej trojke.

U nás trpia obezitou najmä muži

Už len pár desatín percenta nás totiž delí od toho aby sme sa v rebríčku svetových tučniakov ocitli. "Obezitou u nás trpia najmä muži, je ich viac ako žien," tvrdí hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Čižmáriková.

Prieskum bol zameraný na obezitu, no keby sa do úvahy brala aj nadváha, je otázne, kde by sme sa v rebríčku ocitli. "Nadhmotnosťou a obezitou dohromady trpí 60% dospelých, každé desiate dieťa na Slovensku je obézne," hovorí riaditeľka kancelárie WHO - SR Darina Sedláková.

Oveľa horšie však dopadli naši českí susedia. Tí sú deviatou najtučnejšou krajinou na svete. Mexičania majú buritos, Američania hamburgery, Česi svoje knedlíky. Zdá sa, že naše národné jedlá v podobe bryndzových halušiek či pirohov sú buď o niečo diétnejšie, alebo im Slováci až tak neholdujú.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Obézny muž leží na fitlopte_ilustračné foto

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy