Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ochrana pred bleskom. Čupnite si, spojte päty
Zdielať na

Ochrana pred bleskom. Čupnite si, spojte päty

BRATISLAVA / Júl je mesiac, kedy je u nás najviac búrok a tie sú nebezpečné najmä pre horských turistov. Uplynulý víkend zabíjali blesky na Rozsutci. Sledovanie počasia a dodržiavanie jednoduchých pravidiel nám môže zachrániť život.

Sledujte predpoveď počasia...

"Už z rána je dusno. Takým starým pravidlom je, že keď sa už o desiatej tvoria mraky so základňou a vežičkami, tak bude búrková aktivita," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. "Najlepšie je búrke sa vyhnúť. Sledovať predpoveď a zas sa vraciame k tomu, že vyrážať na túru ráno a pred obedom zostupovať," tvrdí horský záchranár Martin Matúšek.

Existujú však aj ľudia, ktorí blesky doslova vyhľadávajú. Ním je aj Mário, ktorý je tzv. stormchaser, teda lovec búrok. Aj on už ale podcenil situáciu, keď  blesk udrel len 50 metrov od neho. "Zvukovo to bliklo ako taká výbojka, také puk a obrovské teplo. Cítili sme, že ten vzduch je zjonizovaný. Páchol ako spálenina," hovorí Mário.

Vzdialenosť miesta, kde sa blýska sa vyráta podľa času, ktorý uplynie medzi bleskom a hromom. Tri sekundy predstavujú 1 kilometer. "Taká hranica, že 5 kilometrov, ale to už je tesné. Takže 5 krát tri je 15 sekúnd. Takže vtedy sa pobrať a nájsť úkryt," radí Mário.

Čupnite si, spojte päty

Najhoršie je uviaznuť na hrebeni hôr. No ani v tom prípade neutekajte, lebo by vás to mohlo stáť život. Prísne tabu je skrývať sa pod osamelé stromy. "Ukryť sa do stredu lesa, neostávať na kraji lesa ani na lúke. Ani stan nie je dobré riešenie – nemá bleskozvod, keď zmokne, plátno je vodivé," hovorí Margita Vernarcová, lektorka OS ZZS. "Keď nás to zastihne v úplne otvorenej oblasti, tak si čupnúť, špičkami k zemi, pätami k sebe, takže ten blesk nám prejde pomedzi nohy," odporúča Mário.

Bezpečne je v aute a v murovaných prístreškoch s bleskozvodom

Ponáhľať sa treba z bazénov a vodných plôch. Bezpečný úkryt predstavuje zavreté auto a murované prístrešky s bleskozvodom. Pri búrkach však vždy hráme vabank a ani dodržanie pravidiel nás nemusí ochrániť.

Po zásahu je najdôležitejšie skontrolovať obeti dýchanie. "Ak nemá masívne krvácanie, začať resuscitáciu a stláčať srdce," dodáva Vernarcová. Štatistiky o tom, koľko Slovákov ročne zasiahne blesk neexistujú. Od začiatku letnej sezóny sa to prihodilo už štyrom, dvaja zomreli.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články