Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Čln s rybármi zasiahol blesk. Farár (†37) z Moravy sa utopil
Zdielať na

Čln s rybármi zasiahol blesk. Farár (†37) z Moravy sa utopil

ORAVSKÁ PRIEHRADA / Farár z Moravy našiel smrť na Orave. So švagrom bol na člne práve vo chvíli, keď sa prihnala búrka. Keď ich čln zasiahol blesk, obaja mali v rukách rybárske udice. Telo 37-ročného farára našli záchranári dnes v trojmetrovej hĺbke.

Večer sa strhla silná búrka, na tiesňovú linku volal zdrvený švagor farára, že ich nafukovací čln zasiahol blesk. Jemu sa podarilo zachrániť, priplával na breh. Námestovskí hasiči vyrazili na pomoc volajúcemu rybárovi. "Normálne fungoval a zobrali ho na pozorovanie, predsa, ten silný výboj udrel do loďky," vraví Marián Kollár, hasič OR HaZZ Námestovo.

Po zásahu bleskom spadol do vody

Farárovi už pomôcť nedokázali. Opäť Marián Kollár: "Bol zasiahnutý bleskom a padol do vody. Pre nepriaznivé podmienky sa nám ho nepodarilo nájsť ani so sonarom." Rybári, keď nahadzovali udice, určite netušili, že táto 
rybačka bude pre jedného z nich posledná. Ako blesk udrel do nich, vytrhlo im to udice. Rybár Ľudovít Planeta: "Išli vyvážať na kapra a mali uhlíkové udice, a 
tie priťahujú blesky."

Švagor mal oveľa väčšie šťastie

Švagor farára má iba malý zhorený bod na ukazováku ruky, duchovného však zasiahol blesk pravdepodobne priamo do hlavy. Znovu rybár Ľudovít Planeta: "Ako mal tú udicu, tak mu šľahol blesk do hlavy cez udicu a vyšiel blesk cez nohu." Igor Janckulík, predseda Orava Rescue: "Tejto akcie sa zúčastnilo 15 členov oravského systému a 5 člnmi a 4 potápačmi." Po niekoľkých hodinách sa v chladnej vode potápačom podarilo nájsť muža. Hovorí Jozef Graňák z Orava Rescue: "Našiel so ho ja v spolupráci s kolegom, dolu tvárou bol, na dne."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy