Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Hluk v našom okolí. Problémom pre uši aj jazda autom
Zdielať na

Hluk v našom okolí. Problémom pre uši aj jazda autom

BRATISLAVA / Letné festivaly a koncerty sú už v plnom prúde. A s nimi aj nápor na naše ušné bubienky. Na to aby ste si ich zničili, však nemusíte iba vyrážať za hudbou. Hluk podobný tomu z diskotéky na nás číha aj v aute cestou do práce.

Koncert nesmie rušiť bytovú zónu

Pri hudobných festivaloch či koncertoch, ktoré sa konajú vonku, je dôležité dodržiavať výšku hluku 45 decibelov večer a 50 cez deň. Situáciu kontroluje mestská časť, ktorá dáva aj povolenie na konanie akcie.

Väčšinou ich na hluk upozornia miestni obyvatelia. "Každé kultúrne podujatie nesmie hlukom rušiť najbližšiu bytovú zónu," uviedol Tomáš Halán, hovorca mestskej časti BA - Staré mesto.

60 decibelov môže človek vyprodukovať pri bežnom rozhovore. 120, už pre uši bolestivých decibelov, môžete na vlastné uši zažiť ak sa započúvate do štartu lietadla alebo keď cestujete autom do práce.

Cesta autom ušiam nelahodí

Až 126 decibelov bolo nameraných už pri rýchlosti 80km/h pri otvorenom zadnom okne auta. Aj keď sa nám jazda v aute nezdá až taká hlučná, ublížiť môže rovnako, ako by sme sa postavili na koncerte rovno pod reproduktor.
Ide o tzv. zvuk s nízkou frekvenciou na prahu počuteľnosti ale o to s väčším tlakom na naše uši. "To je impulzový hluk, ktorý je veľmi nežiadúci z roho dôvodu, že môže poškodiť aj samotný sluchový orgán," hovorí Stanislav Žiaran, odborník na hluk z STU.

Zobudiť nás však nemusí iba hluk ulice ale aj ruchy, ktoré bežne počas dňa nevnímame. "Môže sa to vyžarovať napríklad z radiátorov," dodáva Žiaran. Ide o tzv. emocionálny hluk, ktorý pôsobí najmä na našu psychiku. Napríklad vodovodné potrubie nie je dobré izolované od vibrácií a tie sa prenášajú až do našich uší. "Sú to frekvencie, alebo sú to zvuky, ktoré môžu byť nepríjemné z dlhodobého hľadiska a z takého toho konštantného fungovania," tvrdí psychológ Martin Miller.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články