Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prístroj, ktorý zachytí komunikáciu rastlín. Signalizovať bude nedostatok vody a živín, ale aj stres či chorobu
Zdielať na

Prístroj, ktorý zachytí komunikáciu rastlín. Signalizovať bude nedostatok vody a živín, ale aj stres či chorobu

BRATISLAVA / Ak sa aj vy rozprávate s kvetinami, nemusíte pochybovať o svojom duševnom zdraví. Je známe, že rastliny medzi sebou komunikujú. Že vnímajú a reagujú na živočíchy a človeka napríklad stresom, je tiež známe. Tieto poznatky sa pokúšajú tentoraz českí vedci využiť na to, aby sa o rastliny lepšie mohli postarať.

Nám nepočuteľné zvuky rastlín, ktorými signalizujú stres, chorobu alebo nedostatok vody a živín, má zachytiť nový prístroj. Takto môžu rastline pomôcť skôr, ako začne viditeľne chradnúť. Odborníci na komunikáciu s rastlinami sa s nimi rozprávajú trochu iným, nám neznámym, jazykom. Jedným z nich je pre nás nepočuteľný zvuk, ktorým signalizujú svoj stav.  

"Máme niečo publikované v súvislosti s efektami zvukových vlnení na rastliny. Tiež sme zistili, že koreň kukurice vydáva zvuky," informuje František Baluška z University of Bonn. Zvukmi rastlina takto informuje okolie o svojom stave. "Vnútri sa niečo deje, čo rastlina hovorí svetu, preto môžeme laicky povedať, že "počúvame" rastliny," objasňuje fyziológ rastlín Václav Trojan. 

Počúvať ich môžu vďaka prístroju, ktorý sa dvojica českých odborníkov Peter Dostál a Václav Trojan, rozhodla vyrobiť pre pestovateľov rastlín. "My, vďaka akustickej remisii, čo je zariadenie, ktoré sme tu práve použili, sa nám podarilo zachytiť signály, ktoré vieme vyhodnotiť a zistiť, čo sa v tej rastline deje," dodáva Trojan. Prístroj je akýmsi alarmom, ktorý upozorní na to, že rastlina niečo potrebuje, je chorá alebo je v ohrození. Včasná a presná pomoc by sa potom mala prejaviť na lepšej úrode.

Pre niekoho je dôležitá úroda, pre iného napríklad produkcia kyslíka alebo krása rastlín, napríklad pre záhradného architekta. "Ten projekt nie je žiadna fantasmagoria, vychádza z reálnych faktov," tvrdí záhradný architekt Martin Čurda. Vie si predstaviť použitie takejto technológie aj pri okrasných rastlinách, že by boli sviežejšie a krajšie. "V konečnej sume by to malo len pozitívny efekt," myslí si Čurda. 

Prístroj bude použiteľný napríklad pre stromy či rastliny v skleníku 

Profesor Baluška patrí v oblasti výskumu v oblasti komunikácie s rastlinami k svetovej špičke. Podľa neho je prístroj použiteľný pre obmedzený počet rastlín, napríklad stromy alebo rastliny v skleníku. "Neviem si to predstaviť na nejakom poli, kde je úroda pšenice, alebo kukurice. Podľa neho sa dá s rastlinami komunikovať oveľa presnejšie cez chemické signály. Ony neustále vypúšťajú množstvo chemických látok, ktoré informujú iné rastliny aj organizmy o svojom stave," hovorí profesor Baluška. 

Táto technológia by sa dala využiť aj na veľkých poliach. V Holandsku to už vraj používajú. "Oni na základe toho, čo rastliny chemicky vypúšťajú, vedia presne povedať, čoho majú dosť, čo im chýba alebo aké parazity a patogény ich napadli," približuje profesor Baluška. 

Na palube čínskej sondy na mesiaci vyklíčilo semienko bavlníka. Viac vo videu: 

Súvisiace články