Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prelet lietadla nad sopkou chrliacou lávu
Zdielať na

Prelet lietadla nad sopkou chrliacou lávu

Zdroj: Reprofoto/Baldur Sveinsson

HOLUHRAUN / Fotografie Baldura Sveinssona sa stali senzáciou z noci na ráno. Mužovi sa podarilo z lietadla zachytiť zábery malej Cessny U206F, ktorá prelietala tristo metrov od sopky Bárdarbunga na Islande.

Islandská sopka Bárdarbunga, ktorá sa nachádza v oblasti Holuhraun vo vnútrozemí, sa prebudila k životu 31. augusta 2014. Odvtedy sa jej činnosť nezastavila.

Tento druhý najvyšší vrchol severského ostrova (2009 metrov nad morom) priťahuje pozornosť nielen vulkanológov, ale aj zvedavcov. Erupcia vulkánu je zatiaľ najdlhšou a najväčšou na Islande od roku 1783.

Islandská atrakcia

Pred pár dňami sa sedemdesiatdvaročný učiteľ na dôchodku Baldur Sveinsson so svojím pilotom. Zhodou okolností sa na scéne objavila i Cessna U2056F s turistami na palube. Tí sa rovnako ako učiteľ chceli pokochať súčasnou islandskou atrakciou.

Lietadlo nad islandskou sopkou chrliacou lávu,

Reprofoto/Baldur Sveinsson

Sveinsson sa telefonicky dohodol s ich pilotom a s jeho súhlasom si lietadlo vyfotil, píše britský The Daily Mail. Vznikli vskutku impozantné zábery.

Úžasné fotografie vyhotovil Baldur Sveinsson, ktorý bol v inom lietadle,

Reprofoto/Baldur Sveinsson

Infračervené kamery nasnímali teplotu gejzíru lávy cez 850 stupňov Celzia.

Najväčší prúd lávy

Sopka leží pod 500 metrov hrubým ľadovcom Vatnajökull. Počas posledných 10 tisíc rokov bolo zaznamenaných 300 až 400 erupcií. Počas posledného tisícročia ich prebehlo asi 23.

Sopka priťahuje pozornosť zvedavcov ako magnet,

Reprofoto/Baldur Sveinsson

Pred 8 600 rokmi vyprodukovala sopka najväčší prúd lávy na tejto planéte - cez 21 km³.

Súvisiace články