Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku chýbajú lieky, v zahraničí sa s nimi kšeftuje
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú lieky, v zahraničí sa s nimi kšeftuje

BRATISLAVA / Ani po roku sa niektorí pacienti nemôžu dostať k svojim liekom. Lekárne nie sú dostatočne zásobené a niektorým neostáva nič iné, len zháňať lieky v zahraničí. Problém narastá a začali sa ním zaoberať aj v Bruseli.

Lieky stále chýbajú

Ani po niekoľkých mesiacoch sa situácia nezmenila. Niektoré lieky sa v lekárňach stále nedajú kúpiť. "Nedá sa objednať toľko kusov, koľko máme pacientov. Je obmedzené množstvo liekov a nedostane ich každá lekáreň," povedala jedna z pracovníčok lekárne.

Prečo sa pacienti nevedia dostať k liečbe dodnes nikto nevie. Do zahraničia sa vyvážajú legálne ďalej, napriek viacerým obmedzeniam našich úradov. "Minulý rok sme vydali rozhodnutia o nepovolení vývozu pre 24 liekov a 85 875 balení," znie stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Export do zahraničia, pre zisk

Aj konkrétne lieky, ktoré sa nachádzajú na zozname v lekárňach chýbajú. Vývoz liekov do zahraničia umožňuje dodávateľom zákon, podľa ktorého ich môžu za hranicami predávať tak ako akýkoľvek iný tovar. Naše lieky smerujú najčastejšie do Nemecka, Rakúska, Litvy, kde ich predávajú aj o 100 percent drahšie ako u nás.

Podobný problém s nedostatkom liekov nie je len u nás ale napríklad aj v Grécku alebo Česku. Pribúdajúce sťažnosti sa dostali až do Bruselu.

Obmedzenie liekov

Medzi poslancami sa začalo hovoriť o tom, že lieky nie sú to isté ako auto, chladnička, alebo podobný tovar a preto ich voľný pohyb treba obmedziť. "Trhy krajín sú vyslovene zneužívané, slúžia ako zásobovacia základňa pre krajiny, ktoré majú export za výhodnejšie ceny," uviedol prezident Európskeho zväzu lekárnikov Štefan Krchňák.

Ako zmeny budú vyzerať zatiaľ nie je jasné a nedá sa odhadnúť ani to, kedy začnú platiť. Pacienti, ktorí sa nevedia dostať k svojim liekom sa obávajú, že už včera bolo neskoro.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy