Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Študentka Janka radí. Takto som sa zbavila nádchy
Zdielať na

Študentka Janka radí. Takto som sa zbavila nádchy

BRATISLAVA / Vyše 53 000 akútnych respiračných ochorení za uplynulý týždeň. Po celom Slovensku museli zatvoriť niekoľko škôl. Kým s deťmi utekáme čím skôr k lekárovi, my dospelí sa zvykneme liečiť aj sami. Vyskúšali sme za vás, či domáce recepty zaberajú.

Lieky zaťažujú pečeň

Teplotu do tých 38 - 38,5 °C by sme podľa lekárov nemali liekmi znižovať. Tie môžu navyše len zbytočne zaťažovať pečeň. Či už s teplotou alebo bez veľa ľudí si nemôže dovoliť byť chorí a tak sa často liečia sami.

My sme sa to preto rozhodli vyskúšať ako fungujú domáce recepty. Do tohto pokusu sa dobrovoľne prihlásila chorá Janka. "Bolieva ma hlava, tečie mi z nosa, mám opuchnutú sliznicu niósa. Trošku kašlem a kýcham," hovorí. Rozhodla sa preto vyskúšať prírodný sirup.

Recept na domáci sirup

Do dózy vložíme koliesko cibule, citrónu a zalejeme lyžičkou medu. Pokračujem ďalej v jednotlivých vrstvách. Naplnenú fľašu necháme odstáť na teplom mieste až kým cibuľa a citrón nepustia šťavu.

"Prekvapujúco ten med potlačil tú cibuľu a ten citrón dal tomu tiež trochu sviežosti takže bolo to celkom fajn," opisuje Janka. K sirupu si naordinovala aj lipový čaj. Po piatich dňoch bez liekov z lekárne sme ju teda prišli pozrieť ako sa jej v liečbe darí. "Nejaký tretí deň bol už výborný. Už sa všetko pouvolňovalo, prestala ma bolieť hlava. Momentálne už len trochu hrdlo škriabe ale to je všetko," hovorí Janka.

S chorobou si poradí aj imunitný systém

Podľa lekárov si však s chorobou vie poradiť aj samotný imunitný systém. Či už s liekmi, vitamínmi alebo bez trvať by to malo maximálne týždeň. "Pokiaľ to ochorenie trvá dlhšie ako týždeň a stále sú aj miernejšie príznaky tak treba vyhľadať lekára. Pokiaľ sú zlé príznaky tak aj skôr," tvrdí praktický lekár Peter Lipták.

Súvisiace články