Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kristián (14) môže zomrieť. Lekári ho vraj ignorujú...
Zdielať na

Kristián (14) môže zomrieť. Lekári ho vraj ignorujú...

BRATISLAVA, BRNO / Pred mesiacom vám priniesla televízia JOJ reportáž o 14-ročnom Kristiánovi Kellenbergerovi. Ten trpí ťažkou skoliózou a preto musel podstúpiť náročnú operáciu chrbtice v Brne. Zákrok zvládol. Po návrate domov ho však čakalo nemilé privítanie a tým je nezáujem lekárov. Ak nezačnú s jeho liečbou, hrozí mu leukémia.

Namiesto chrbtice titan

"Môj syn má rozrezaný prakticky celý chrbát," hovorí matka Marcela Kellenbergerová. Kristián zvládol mimoriadne náročnú operáciu. Momentálne ho však podľa jeho rodičov nemá kto liečiť. Počas osem hodín trvajúcej operácie mu na klinike v Brne chrbticu nahradili titanom a vymenili mu krv. Po týždni ho prepustili domov s tým, že sa ho mali ujať naši lekári.

"Za týždeň sa nedostal na vyšetrenie, ktoré má mať a spĺňa všetky podmienky. My sme prišli z Brna nikam," hovorí zúfalá matka. Lekári na klinike v Brne Kristiánovi odporučili, aby sa liečil na detskej klinike v Bratislave. Tu však s nimi podľa jeho mamy nekomunikujú.

Kristián môže zomrieť

"My sme do Bratislavy aj volali, aj poslali prepúšťaciu správu, nikto nereagoval. Pre mňa je táto situácia nepochopiteľná. Zlyháva to tu na plnej čiare," neskrýva hnev Kristiánova mama.

"V akútnom prípade môže pacient vyhľadať pohotovosť kedykoľvek. Služby sú nepretržité a nemusí čakať na objednanie u lekára," uviedla hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava Dana Kamenická.

Kristiánovi rodičia sú zúfalí. Chlapec potrebuje vyšetrenie na hematológii, treba mu nasadiť lieky. Nevedia však, na koho sa majú obrátiť. "Keby som mohla túto situáciu vyriešiť, tak ju vyriešim sama. Ale ja mu lieky predpísať nemôžem," hovorí Marcela Kellenbergerová podľa ktorej čas hrá proti nim. Ak Kristiána nezačnú liečiť, môže zomrieť. "Pokiaľ sa nezačne včas liečiť, tak Kristiánovi vznikne ďalšia mimoriadne závažná diagnóza," dodala.

Českí lekári krútia hlavami

Nad tým čo sa okolo Kristiána deje krútia hlavami aj lekári ktorí ho operovali. Situáciu však ovplyvniť nedokážu. "Mladému mužovi bola vo Fakultnej nemocnici Brno poskytnutá špičková starostlivosť. Čo sa ale deje za bránami našej nemocnice si nedovolím komentovať," povedala jej hovorkyňa Anna Mrázová.

Pani Kelenbergerová dúfa, že sa situácia vyrieši a lekári sa o jej syna začnú zaujímať. "Neviem či mám vytiahnuť 500 euro aby si Kristiána niekto všimol? Veď toto je hanba," hovorí rozčúlená matka.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy