Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ženy z Vrbnice rodia vo veľkom, otca neuvádzajú. Tu je dôvod...
Zdielať na

Ženy z Vrbnice rodia vo veľkom, otca neuvádzajú. Tu je dôvod...

VRBNICA / Na východnom Slovensku máme nový trend. Rodia sa tu detí bez otcov. V obci Vrbnica (okr. Michalovce) je papierovou polosirotou 85 percent novorodencov. Ak si myslíte, že za to môže pokles mravov, mýlite sa. Dôvod je oveľa prozaickejší...

Otec neznámy

Matky zo sociálne slabších rodín vo väčšine prípadov nie sú zosobášené a vraj ani nepoznajú otcov svojich detí. "Prichádzajú na pôrod a keď sa pýtame na meno otca dieťaťa, tak povedia, že neznámy," hovorí primár michalovskej pôrodnice Stanislav Filkor.

Nemocnica si presnú štatistiku takýchto prípadov nevedie. Čísla však začnú vyskakovať pri pohľade na evidenciu matriky. "Keď mi to povie skoro každá druhá, tak už je to jednoznačné," myslí si Filkor.

85 % otca nepriznalo

"Narodilo sa nám 27 detí a z nich 85 % si nepriznalo. To znamená, že štyria si priznali otcovstvo," tvrdí starosta obce Vrbnica Jaroslav Varga. Všetko by mohlo nasvedčovať tomu, že tieto ženy vedú pestrý sexuálny život. "Keď sa spýtame trošku bližšie, tak hovoria: to ja bola na diskotéke, ja neviem, kto to bol," tvrdí primár miestnej pôrodnice. 

Opak je však pravdou. To, čo je písané na papieri, je totiž v ostrom kontraste s realitou. Otcovia sa v skutočnosti o svoje deti starajú a žijú aj s matkou v jednej domácnosti. "Samozrejme, chodia návštevy za nimi," hovorí primár.

Boj o peniaze

V pozadí najnovšieho fenoménu na východe Slovenska je boj o čo najväčšie peniaze. V hre sú totiž dávky v hmotnej núdzi, ako aj aktivačné príspevky. "Ak je matka osamelá, tak vlastne berie sa do úvahy ona s dieťaťom. Ak má to dieťa otca, spoločne žijú v domácnosti, tak sa berie do úvahy aj otec. Sú rozdielne potom tieto dávky," vysvetľuje Peter Mika z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Michalovciach.

Takéto premyslené správanie sa rodín je zatiaľ bez trestu. Zrejme ide o dieru v systéme a nie o porušenie zákona. "Aj ta ústava, ktorá sa pripravuje, že muž a žena sú manželia... neviem, či to v našej obci dotiahneme do konca," hovorí starosta Vrbnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy