Skoro jasno
15°
Bratislava
Sebastjan prišiel na Slovensko za láskou, je chorý a bez peňazí
Zdielať na

Sebastjan prišiel na Slovensko za láskou, je chorý a bez peňazí

SNINA / Kvôli láske pricestoval na Slovensko. Našiel si tu zamestnanie a dúfal, že jeho život bude lepší ako v rodnom Slovinsku. Lenže v práci mu lis stlačil hlavu tak nešťastne, že keď sa prebral z kómy, nevedel chodiť, ani rozprávať. Z mladého muža sa stal invalidný dôchodca. Keď sa ako tak spamätal, prišla ďalšia rana - exekútor.

Učil sa chodiť

"Stal sa mi ťažký pracovný úraz, zlisovalo mi hlavu. Bol som štyri dni v kóme. Keď som sa prebral, nevedel som chodiť. Doktori povedali, že je zázrak, že rozprávam, že počujem a vidím," opisuje Slovinec.

Mladý muž sa musel odznova ako malé dieťa učiť chodiť a rozprávať. S priateľkou sa rozišiel a nastali najhoršie dni a roky v jeho živote.  Navyše, objavil sa ďalší problém - Sebastjan tvrdí, že nemal ani pracovnú zmluvu, ani zdravotné poistenie.

Musí zaplatiť 11 500 eur

"Nemal som pracovnú zmluvu, bol som tam iba na ústnu dohodu, a to na Slovensku nie je trestné," pokračuje. Vedenie firmy, kde Slovinec pracoval, vzniknutú situáciu odmietlo komentovať s tým, že z ich strany nedošlo k žiadnemu porušeniu predpisov. Od Sebastjana teraz po šiestich rokoch začala nemocnica formou exekúcie vymáhať nemalú sumu.

"11 500 eur. Mám mesačne 450 a oni mi budú každý mesiac sťahovať okolo sto eur," tvrdí. "K vymáhanie nákladov za liečbu sme pristúpili, nakoľko pacient sa nepreukázal platným zdravotným preukazom," informuje hovorkyňa univerzitnej nemocnice Ladislava Šustová.

Nikoho neobviňuje

Za čo konkrétne musí Sebastjan viac ako 11 tisíc eur zaplatiť, sme sa nedozvedeli. Právne predpisy totiž  nemocnici neumožňujú zverejňovať podrobnosti zo zdravotnej dokumentácie.

Sebastjan mal v živote poriadnu smolu. Napriek tomu, že zostal na Slovensku sám – bez rodiny, nikoho neobviňuje. "To asi bolo moje poslanie, asi sa mi mal stať ten úraz," dodáva.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy