Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na lieky po expirácii, môžu vážne škodiť
Zdielať na

Pozor na lieky po expirácii, môžu vážne škodiť

BRATISLAVA / Pri bolesti hlavy väčšina z nás siahne po tabletke. Častokrát však nepozeráme na to, či liek nie je po expirácii. Pri niektorých liekoch sa nemusí stať nič, niektoré sú ako potraviny po záruke.

"V žiadnom prípade! Sú to chemikálie," tvrdí praktický lekár Peter Lipták. V liekoch sa po dátume spotreby účinná látka znižuje. Chorému to nemusí prospieť.

Viac uškodia, ako pomôžu

Existujú aj také lieky, ktoré po dátume spotreby viac uškodia ako pomôžu. Po užití lieku sa môžu na tvári objaviť vyrážky, spôsobiť môžu bolesti ale aj psychické problémy. "Antidepresíva, lieky na tlak a očné lieky treba spotrebovať  do mesiaca. Pri mastiach hrozia alergické reakcie," uviedla odborná zástupkyňa v lekárni Emília Vojčíková.

Najčastejšie majú v domácich lekárničkách lieky po záruke starší ľudia, ktorí žijú sami a horšie vidia. No aj tí, ktorí po kúpe lieku pre ušetrenie miesta vyhodia krabičku. "Starší ľudia nech poprosia v lekárni, aby im to tam fixkou napísali," tvrdí Lipták.

Lepšie označenie expirácie

Riešením by mohlo byť aj lepšie označenie expirácie priamo od výrobcu. "Je to riadené podľa Európskej únie. Neuvažujeme o zmene," tvrdí Valéria Pernišová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Každý by si mal obsah lekárničky pre vlastnú bezpečnosť kontrolovať sám. Lieky nie sú cukríky, takže akékoľvek experimentovanie s nimi sa neodporúča. "Od januára sme mali až 214 prípadov intoxikovaných ľudí. Štatisticky viac žien ako mužov. Takže v žiadnom prípade neodporúčame zahrávať sa s liekmi," uviedol hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Ak sa v domácnosti nachádzajú lieky, ktoré nepotrebujeme alebo sú po dátume spotreby, mali by sme ich odniesť do lekárne. Tam ich zlikvidujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy