Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nemocnice si uťahujú opasky, topia sa v dlhoch
Zdielať na

Nemocnice si uťahujú opasky, topia sa v dlhoch

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská chce do roku 2015 vyrovnané hospodárenie všetkých nemocníc tak, aby nevytvárali nové dlhy. V roku 2013 štátne nemocnice ťažil dlh vo výške bezmála štvrť miliardy.

Počas roka 2013 nemocnice zvýšili záväzky po lehote splatnosti až o 105 miliónov eur. Vyplýva to z informácií o vývoji dlhu v zdravotníctve, ktorý predkladaný ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská na rokovanie vlády.

Ministerstvo zdravotníctva sa pri medziročnom náraste dlhu odvoláva na európsku smernicu, ktorá stanovila splatnosť faktúr do 60 dní. Podotýka, že dlhy sa tak rýchlejšie presúvajú do kategórie záväzkov po lehote splatnosti. "Predtým sme mali zmluvy, ktoré povoľovali oveľa dlhšiu splatnosť," uviedla pred rokovaním vlády Zvolenská.

Finančne náročné výkony

Generálny riaditeľ Sekcie financovania ministerstva zdravotníctva Viktor Očkay poukázal na to, že záväzky v lehote splatnosti medziročne poklesli. U štátnych zdravotníckych zariadení o 21,3 miliónov , na 156,73 miliónov eur. "Vytvorili sme sto miliónov eur záväzkov po lehote splatnosti, ale znížili sme o 20 miliónov záväzky v lehote splatnosti," podotkol Očkay.

V prípade delimitovaných a transformovaných zariadení poklesli záväzky v lehote splatnosti o 5 miliónov na 90,7 miliónov a u akciových spoločností tiež o 5 miliónov, na 65,45 miliónov eur.

Očkay vidí hlavné dôvody neustáleho rastu dlhu pri štátnych nemocniciach najmä v tom, že sa v nich robí najviac finančne náročných výkonov. Personál nemocníc ich stojí viac ako im platia zdravotné poisťovne a drahšie sú aj lieky a zdravotnícky materiál.

Na zmenšenie dlhu fakultných a univerzitných nemocníc sa robia rôzne opatrenia. Je tu snaha o zlepšenie prevádzkových procesov, nákupov ako aj personalistiky a liekov. Očkay upozornil, že v minulom roku sa podarilo znížiť ich stratu o 49 miliónov eur, na konci vlaňajška tak boli v mínuse 67 miliónov.

2015: Vyrovnané hospodárenie

Ministerka tvrdí, že predovšetkým sa musia snažiť o eliminovanie dlhov samotné nemocnice. "Prípadná výpomoc môže byť skutočne len doplňujúcou záležitosťou, nie je to systémové," dodala Zvolenská.

Šetrenie na pacientoch?

Nemocnice za rok 2013 už ušetrili 50 miliónov eur. Kritici však tvrdia, že je to len chrumkavá hra s číslami, ktorých pôvod nikto nevie overiť. Doplatia na to vraj pacienti. 

"V minulom roku sme mali jednu v pluse, dnes sme už vedeli predstaviť štyri," uviedla vo februári ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Znižujú sa nákladov na lieky, materiál i na energie. Je to šetrenie na pacientovi, či nie? "Pokiaľ nebudú nemocniciam platiť adekvátnu sumu za liečbu, dovtedy bude vyrovnané hospodárenie nemocníc na úkor jej zamestnancov, pacientov a daňových poplatníkov," tvrdí predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

"V žiadnom prípade sa to pacienta nedotklo," tvrdí Očkay. Ak je všetko na takej dobrej ceste, na mieste je otázka, dokedy si budú pacienti nosiť do nemocníc vlastný toaletný papier či príbor. "To je otázka ešte dlhodobejšia," dodáva Očkay. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy