Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na každého rovnaký meter? Jeden platí za ošetrenie a druhý nie
Zdielať na

Na každého rovnaký meter? Jeden platí za ošetrenie a druhý nie

BRATISLAVA / Zdravotné poisťovne sa každoročne sťažujú na pacientov, ktorí akosi pričasto využívajú lekárske služby. Istý bezdomovec a chronický alkoholik bol napríklad na CT vyšetrení hlavy takmer 40-krát. A tieto úkony za tisíce eur musia za neho zaplatiť. Na druhej strane však istá poisťovňa žiada vrátenie peňazí za ošetrenie chlapca, ktorého zrazilo auto. Zisťovali sme prečo.

Keď sa prípady ťažko dokazujú...

Zdravotná poisťovňa vymáha od rodičov chlapca, ktorý vbehol pod auto, 650 eur. Ich príbeh vzbudil nielen našu pozornosť. Po odvysielaní tejto reportáži sa nám ozvali lekári, ktorí sa pýtajú prečo sa peniaze za zdravotnú starostlivosť nevymáhajú aj od tých, ktorí lekárov zneužívajú. 

"Ako príklad vám môžem uviesť bezdomovca, ktorý trpí sekundárnou epilesiou, čo bežné sekundárne ochorenie chronických alkoholikov. Má za sebou 54 neuhradených ošetrení na lekárskej pohotovosti, 42-krát urobený röntgen lebky a 37-krát vykonané CT mozgu," píše sa v e-mailu lekára. 

To znamená, že poisťovňa zaplatila za tohto pacienta minimálne 840 € röntgeny, takmer 6 000 eur za CT hlavy. Ponúka sa teda otázka, kam sa lekár obrátiť, keď má pocit, že pacient zneužíva zdravotnú starostlivosť. 

"V zmysle zákona má lekár povinnosť oznámiť to zdravotnej poisťovni," hovorí Petra Balážová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.Avšak iba v tom prípade, ak pacient poruší liečbu alebo je pod vplyvom alkoholu či omamných látok. 

V štáte, kde sa však každý každému vyhráža súdom, sa ani lekári netrúfnu nahlásiť chronických zneužívateľov. "Druhá vec je to dokazovanie," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Niektorí volajú sanitku aj 20-krát

O čosi jednoduchšie je trestanie zneužitia záchraniek. Vtedy hrozí pokuta nad 1600 €. Za minulý rok takto zneužili RZP ľudia viac ako 4200-krát. Každý jeden výjazd však musí platiť poisťovňa nemalé peniaze. Aj tu je problém s chronickými zneužívateľmi.

"Máme ľudí, ktorí si vedia aj 20-krát za mesiac zavolať sanitku. Nikdy však neviete, či jeho stav práve vtedy nie je vážny. Čiže ten lekár ho musí ošetriť," dodala Čižmáriková.

Záchranár tiež nemusí vedieť na mieste posúdiť, či je stav naozaj vážny, preto zneužívateľ putuje do nemocnice a ani v nemocnici sa nemusí dokázať, že si nevymýšľa.

Výsledkom teda je, že poisťovne môžu vymáhať peniaze za zdravotnú starostlivosť od detí, ktoré spôsobili nehodu, pretože tam dokazuje polícia. Na chronických zneužívateľov sú však jednoducho prikrátke. "Je to len o zodpovednosti toho pacienta," uzavrela Čižmáriková.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články