Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pozrite sa, či máte nárok na kúpele
Zdielať na

Pozrite sa, či máte nárok na kúpele

BRATISLAVA / Viete kedy máte nárok na kúpele a čo všetko musíte splniť? Poradíme vám. A povieme vám dokonca i to, kedy je dobré na takýto pobyt ísť, aby ste ušetrili aj nejaké to euro.

V kúpeľoch počuť nemčinu

V slovenským kúpeľoch je stále počuť nemčinu. Nemeckí dôchodcovia majú totiž pobyt preplatení štátom každé tri roky. A to bez ohľadu na to, či sú chorí, alebo zdraví.

"V kúpeloch na Slovensku sme už po šiestykrát. Veľmi sa nám tu páči a sme spokojní so starostlivosťou aj s personálom," hovorí nemecká dôchodkyňa. Slováci však takéto šťastie v blízkej budúcnosti mať nebudú. "Do budúcna určite neuvažujeme aby sa zdravým ľudom preplácala kúpelná liečba," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Čižmáriková.

Na čo máte nárok?

Pre poisťovne tak zostávame, čo sa kúpeľov týka, stále písmenká.  A teda Áčka, Béčka a Céčka samoplatcovia. Áčkam preplatí poisťovňa pobyt v kúpeľoch v plnej výške. Sú to však ťažké diagnózy ako rakovina, infarkt, operácie tráviaceho traktu. Vtedy si pacient zaplatí za každý deň pobytu 1,66 eura. "Zdravotná poisťovňa preplatí zdravotnú starostlivosť a čiastočne vám prispeje aj pobyt, ubytovanie a na stravu," vysvetľuje Katarína Kafková zo Združenia zdravotných poisťovní.

Vyšší príplatok na deň majú pacienti zo skupiny B. Sú to väčšinou ľudia, ktorí majú chronické choroby. Ak chcete ako béčko ušetriť, oplatí sa vám zvažovať kedy na kúpeľový pobyt ísť. "Nižšie poplatky sú v 1. a 4. kvartáli kalendárneho roka. Kúpele sú vtedy menej obsadené, poplatky sú nižšie a kúpele ponúkajú rôzne zľavy," dodáva Katarína Kafková.

Návrh schvaľujú do 30-tich dní

Na to, aby ste sa dostali do kúpeľov, musíte splniť tieto podmienky. V prvom rade sa musíte liečiť. Potrebujete odporúčanie na kúpeľný pobyt od všeobecného lekára alebo lekára špecialistu. A potrebné vyšetrenia. "Ak návrh spĺňa podmienky poisťovňa návrh schváli," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Rada na záver. Zistite si, či za vás zamestnávateľ odvádza zdravotné odvody. Ak nie, s kúpeľmi môžete mať naozaj problém. "Návrh na kúpelnú liečbu schvaľujeme spravidla do 30-tich dní," upresnila Petra Balážová.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články