Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aplikácia prvej pomoci. Pomôže vám zachrániť život
Zdielať na

Aplikácia prvej pomoci. Pomôže vám zachrániť život

BRATISLAVA / Len približne 5% Slovákov dokáže v prípade núdze poskytnúť prvú pomoc. Aby tých, ktorí vedia ako pomôcť bolo stále viac, prišli ľudia zo zdravotníctva s nápadom, ktorý ide s dobou.

Prvá pomoc v telefóne

Vďaka novým technologickým vymoženostiam sa už nemusíte báť, že by ste si nevedeli rady. Pre mobily s najčastejšie používanými operačnými systémami je dostupná nová aplikácia - prvá pomoc. Aplikácia, ktorú by ste mali mať automaticky v telefóne, tak ako máte hry alebo sociálne siete.

"Okrem toho, že v rámci projektu Krajina záchranárov existuje už osem mesiacov stránka Prvá pomoc, tak sme pripravovali počas celého tohoto obdobia aj aplikáciu, ktorá by čo najlepšie a najefektívnejšie, najstručnejšie mala dostať tieto informácie k užívateľom," hovorí Pavol Adamov, riaditeľ spoločnosti, ktorá vyvinula aplikáciu.

15 najčastejších situácií

Aplikácia je bezplatná. Je v nej zhrnutých 15 najčastejších situácii zoradených podľa dôležitosti a vážnosti. Pri každej situácii je stručne popísané ako podať prvú pomoc.

Slovensko je v porovnaní s ostatnými krajinami na tom v poskytovaní prvej pomoc veľmi zle. Len okolo 5 - 10% ľudí vie a je v prípade potreby ochotných podať prvú pomoc. Napríklad v Nemecku, Švajčiarsku či Nórsku je to okolo 80%. "Absolvovať kurz prvej pomoci je záruka, že ju budem vedieť poskytnúť správne. Keby som náhodou neposkytol celkom úplne, tak aj neúplná prvá pomoc je lepšia ako žiadna," hovorí lekár Viliam Dobiáš. 75% úrazov, či zdravotných komplikácii sa stane v prítomnosti blízkych . Záchranke trvá v priemere 11 minút, kým dorazí na miesto.

Aj laik môže predĺžiť ľudský život

Za ten čas je aj laik so základnými schopnosťami, ktoré ho naučí táto aplikácia, schopný zastavením krvácania alebo poskytnutím prvej pomoci, predĺžiť ľudský život o čas, ktorý je potrebný do momentu príchodu lekára. "Tá aplikácia je výborná v tom, že ľudia strávia veľa času pri počítači, facebooku, hraním hier. Keby si prešli túto aplikáciu len 5-10 minút , 2x do týždňa, tak tie teoretické základy ho naučia tak, že za 7- 10 dní je skvelý. Keby to každý vedel, stali by sa z nás nesmrteľní," dodal Dobiáš. 

Téme sa venuje reportér Juraj Hajdin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

noviny.sk

Súvisiace články