Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
PRVÁ POMOC. Takto získate certifikát cez internet
Zdielať na

PRVÁ POMOC. Takto získate certifikát cez internet

BRATISLAVA / Podľa prieskumu by takmer dve tretiny Slovákov uvítali možnosť absolvovať kurz, aby sa v tom zdokonalili. Prvú pomoc vraj ovládame, ale chýba prax. Preto prichádza unikátny projekt Krajina záchrancov, ktorý umožní zdokonaliť sa v poskytovaní prvej pomoci každému.

Prvá pomoc sa nedá poskytnúť zle

Ľudí v Krajine záchrancov spája spoločný cieľ a myšlienka. Pripraviť každého obyvateľa Slovenska na možnosť, že raz sa ocitne v situácii, keď slovo pomoc bude znamenať záchranu života.

"Mnoho ľudí si myslí, že vie prvú pomoc poskytnúť alebo sa hanbia povedať, že nevedia alebo si neuvedomujú, že by sa to patrilo vedieť," hovorí odborný garant projektu MUDr. Viliam Dobiáš.

Zároveň dodáva, že sa nedá poskytnúť prvá pomoc zle. "Prvá pomoc totiž nie je veda, dá sa naučiť. To znamená, že aj 12-ročné dieťa je schopné poskytnúť prvú pomoc."

A vrámci prvej pomoci sa inovuje

Aj v prvej pomoci beží vedecký výskum a zhruba každých 5 rokov sa vynovia odporúčania na poskytovanie prvej pomoci. Musia byť pri tom splnené dve podmienky: aby to bolo jednoduchšie na zapamätanie pre ľudí a aby to bolo zároveň aj účelnejšie. "Človek by sa mal po roku, dvoch, troch preškoliť, aby si občerstvil vedomosti, prípadne sa dozvedel nejaké nové veci," hovorí Dobiáš.

"Vrámci tohto projektu sa dá na webstránke absolvovať e-learing jeho teoretickú časť. Človek si potom bude môcť vytlačiť certifikát a potom sa môže prihlásiť na najbližšom školiacom pracovisku, kde absolvuje už len praktický nácvik pomoci," dodáva Dobiáš. VIAC O PROJEKTE TU.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články