Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sonda smeruje do tisícových teplôt. Monitorovať bude Slnko
Zdielať na

Sonda smeruje do tisícových teplôt. Monitorovať bude Slnko

WASHINGTON / Americkú sondu pošlú vedci do vesmíru splniť dôležitú misiu. Odolá obrovskej vonkajšej teplote, hoci vo vnútri chráni prístroje priam izbová teplota. Parkerova slnečná sonda priletí do tesnej blízkosti Slnka a bude skúmať ako sa tvoria slnečné búrky a tiež to, ako ich predpovedať. Tento typ búrok je totiž veľkou hrozbou pre satelity, ktoré obiehajú okolo Zeme.

Americká NASA do slnečnej páľavy vysiela svoju sondu. "V týchto dňoch sa pripravuje štart sondy Parker k Slnku. Hlavným cieľom je štúdium koróny," uviedol astrofyzik Roman Nagy. Koróna je najvyššia vrstva atmosféry Slnka, ktorú môžeme pozorovať aj zo Zeme. Je pre nás neuveriteľne horúca. "Teploty, ktoré táto oblasť dosahuje, to sú milióny stupňov," dodal Nagy. Priamo do koróny sonda nepôjde, tam by načisto zhorela. Zhruba v roku 2024 sa priblíži na asi šesť miliónov kilometrov od povrchu Slnka, kde je teplota oveľa prijateľnejšia. "Pohybuje sa okolo 1300 stupňov," uviedol Nagy. 

Aj o 200 stupňov nižšie teploty by zničili celú prístrojovú výbavu sondy. Vedci preto vyvinuli špeciálny štít, ktorý dokonale izoluje pred teplom. "Predpokladá sa, že teplota vo vnútri nepresiahne 30 stupňov," uviedol Nagy. 

Možno práve táto unikátna izolačná technológia, ktorá chráni Parkerovu sondu, bude o pár rokov pred slnečnými lúčmi chrániť aj nás. Jednou z úloh sondy je pochopiť záhadu, prečo bližšie k Slnku je teplota nižšia ako ďalej od neho. "Zdroj energie je v jadre Slnka, a postupne teplota klesá, ale zrazu dôjde k otočeniu a teplota sa zvýši na milióny stupňov," dodal Nagy. Akoby pri peci, v ktorej kúrite bolo chladnejšie ako povedzme tri metre ďalej. To teda nesedí s pre nás známymi fyzikálnymi zákonmi. Ďalšou úlohou je pochopiť mechanizmus slnečného vetra a búrok. "Hlavne ho vedieť dobre predpovedať," dodal Nagy.

To preto, aby sme mohli lepšie chrániť satelity krúžiace okolo Zeme alebo ich na búrku pripraviť. Tá by mohla vyradiť napríklad internetové alebo mobilné siete, silnejšia aj elektrickú sústavu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články